SI / EN

V Zagorju vrelo od idej za Zasavje

Zagorje ob Savi, 21. oktober 2016 – Včeraj je v dvorani PGD Zagorje – mesto potekala Proaktivna kavarna z naslovom »Ideje za Zasavje – s skupnimi močmi do bolj kakovostnega življenja za vse«. Dogodek sta organizirala Društvo moderatorjev Slovenije in novoustanovljena Regionalna razvojna agencija Zasavje. V kavarni je ideje preverjalo petindvajset udeležencev, ki so dogodek v Zasavju toplo pozdravili.

Proaktivna kavarna je potekala v tednu moderiranja, ki poteka med 17. in 23. oktobrom letos, organizira pa ga Društvo moderatorjev Slovenije. Zagorje je gostilo le eno izmed osmih, ki so se v preteklem tednu zvrstile po vsej Sloveniji.

Udeleženci so podprli naslednje ideje:
Medpodjetniški center za usposabljanje,
Steklarske »Hot shops«,
Turistične kmetije z dogodivščinami,
Prometni park za otroke,
Mobilna aplikacija RRA Zasavje,
Skupinski prevozi z električnimi avtomobili.

Udeleženci so v treh krogih razvijali in nadgrajevali ideje, ki so jih pred tem nakratko predstavili pobudniki. Ena izmed pobudnic idej, Katja Drač, je predstavila t.i. steklarske »Hot shops«: »Moja ideja se nanaša na ureditev območja pri Vili de Seppi v Hrastniku. Želela bi si, da se območje parka pri vili uredi tako, da bo prijetno za sprehajalce. Poleg bi se lahko izvajale delavnice pihanja stekla, saj bi na ta način približali steklarsko kulturo širši množici ljudi. Ideja bi sčasoma lahko dobila tudi mednarodno dimenzijo.«

Regionalna razvojna agencija Zasavje se zaveda pomembnosti oblikovanja skupnosti »od spodaj navzgor« in podpira ideje, ki bodo pripomogle k razvoju Zasavja kot regije. Tadej Špitalar, v.d. direktor agencije, je povedal: »V Zasavju so od nekdaj doma dobre ideje. Včasih na prvi pogled »nore« in neizvedljive. Vendar smo jih večkrat z vztrajno voljo, znanjem srčnostjo in trmo znali uresničiti v praksi. Včasih se je ob njih tudi iskrilo. Dobre ideje so se iskrile tudi na dogodku »Ideje za Zasavje«. Ideje in pobude, ki prihajajo »od spodaj navzgor« imajo največjo vrednost. Proaktivna kavarna pa odličen način vključujočega skupinskega dela, ki krepi pozitivno motivacijo in medsebojno zaupanje. Ob tej priložnosti se zahvaljujem Poloni Siter Drnovšek in Petru Tancigu, članoma Društva moderatorjev Slovenije, ki sta moderirala dogodek, ter vsem udeležencem.«
Ne gre pozabiti na dejstvo, da regionalne razvojne agencije podpirajo sodelovanje vseh deležnikov iz lokalnega okolja, saj je pomembno, da skupnost sledi podobni viziji razvoj regije.

»Menim, da je bilo srečanje navdihujoče za vse udeležence, predvsem pa za tiste, ki še niso dovolj verjeli v uresničitev svoje ideje in so včeraj dobili več informacij vzpodbud, ki jim bodo pomagale pri njihovem nadaljnjem delu,« je povedala udeleženka Nina Beja.

Dogodka v Zagorju so se udeležili tako predstavniki gospodarstva, kot tudi lokalni odločevalci, predstavniki nevladnih organizacij, posamezniki. Proaktivne kavarne so namenjene mreženju, izmenjevanju idej in pobud med udeleženci, povezovanju ljudi, ki z entuziazmom gledajo v prihodnost.

Polona Siter Drnovšek, članica Društva moderatorjev Slovenij in vodja zasavske Proaktivne kavarne je povzela: »Veseli smo, da se je Regionalna razvojna agencija Zasavje odzvala na našo pobudo in da smo skupaj organizirali Proaktivno kavarno ter, da je bil odziv tako velik. Moč Proaktivne kavarne je v tem, da mobilizira inteligenco skupnosti in podpre pogumne posameznike pri njihovih idejah. Upam, da to ni bil zadnji takšen dogodek v Zasavju.«

Kavarno so udeleženci sklenili s skupnim prigrizkom, h kateremu je prispeval vsak udeleženec. Tudi na ta način lahko denimo krepimo našo lokalno skupnost.

RRA Zasavje (info@rra-zasavje.si)


FOTO: Tomaž Zupan (www.zupan.pro)








Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.