SI / EN

Prva delavnica Akademije krožnega gospodarstva Zasavje

Zagorje ob Savi, 24. april 2024 – Center za pravični prehod Zasavja (RRA Zasavje) je v sodelovanju s Circular Change, Inštitutom za krožno gospodarstvo izvedel prvo delavnico v okviru Akademije krožnega gospodarstva Zasavja z naslovom "Krožna ekonomija – krožno gospodarstvo kot vezivo skupnosti in regionalne konkurenčnosti". Dogodek je potekal v ponedeljek, 22. 4. 2024, na sedežu Regionalne razvojne agencije Zasavje.

Delavnico sta vodila mag. Ladeja Godina Košir, ustanoviteljica in direktorica inštituta Circular Change ter so-predsedujoča Evropski platformi za krožno gospodarstvo, in Meta Pezdir, vodja projektov in soavtorica strategije pravičnega prehoda Zasavja. Glavni poudarek delavnice je bil na raziskovanju, kako krožno gospodarstvo lahko prispeva k večji odpornosti regije, boljši konkurenčnosti in izboljšanju kakovosti življenja. Udeleženci so se osredotočili na potenciale Zasavja in kako lahko organizacije in podjetja učinkoviteje integrirajo krožne principe v svoje delovanje.

Ena od ključnih točk programa je bila predstavitev zaključkov svetovnega dogodka World Circular Economy Forum 2024, ki je ponudil "globalni zemljevid krožnosti". Ta vpogled bo tekom Akademije pomagal udeležencem bolje razumeti in razvijati krožne modele v regionalnem okolju. Udeleženci so se na delavnici poglobili v priložnosti, ki jih ima Zasavje za zeleni, krožni in pravični prehod, delovni proces pa je temeljil na uveljavljenih praksah, ki so jih nekateri pridobili med nedavno strokovno ekskurzijo na Nizozemsko.

Na delavnici je bilo udeleženih sedemnajst predstavnikov različnih sektorjev zasavske regije. Pri razvoju novih krožnih poslovnih modelov za zasavsko regijo so poleg RRA Zasavje in Circular Change sodelovali Kemijski Inštitut (Center za brezogljične tehnologije), Dewesoft d.o.o., Skitti d.o.o., Rutena d.o.o., Katapult d.o.o., AformX, AEIOU Universe, Vike d.o.o., Razvojna agencija SAŠA, Turistična zveza KUM Zasavje, RC eNeM d.o.o., Steklarna Hrastnik d.o.o., Culmium d.o.o. Udeleženci so ob koncu srečanja začrtali osnutke krožnih projektnih predlogov za različne sektorje zasavske regije, ki jih bodo tekom Akademije krožnega gospodarstva Zasavja razvijali  in pripravili konkretne projektne predloge.

»Vsem udeležencem se zahvaljujemo za aktivno sodelovanje in vas vabimo, da sledite našim prihodnjim iniciativam, ki bodo nadaljevale s povezovanjem in krepitev skupnosti ter krožnega ekonomskega razvoja v regiji.« Center za pravični prehod Zasavja.


 
*Aktivnosti Centra za pravični prehod so v celoti financirane iz sredstev tehnične pomoči Sklada za pravični prehod.

 







Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.