SI / EN

RRA Zasavje vstopa v svet kompozitne industrije


Regionalna razvojna agencija Zasavje od začetka novembra aktivno sodeluje v konzorciju projekta CompoWIN - More Skilled Hands for Hi-Tech Production, kjer sodelujejo tudi organizacije iz Hrvaške, Estonije, Bolgarije Nemčije in Slovenije. 

Sodelovanje poteka pod vodstvom BICC Sandanski iz Bolgarije ter pod okriljem programa Erasmus + (Ključni ukrep 2, Strateška partnerstva na področju poklicnega izobraževanja in uposabljanja). Projekt traja od 1.11.2020-31.10.2022. 


Rdeča nit projekta so kompozitni materiali ter usposabljanje na področju kompozitne industrije, ki se ponaša z visoko dodano vrednostjo, delo pa se še vedno opravlja ročno. Na ta način izdelujejo letala, čolne, športno opremo, lopatice vetrnih turbin, itd.
 
Čeprav industrija zaposluje ogromno delavcev po celotni Evropi in vsak dan ustvari približno 70 milijonov evrov prihodka, pa še vedno obstajajo dokaj šibke povezave med industrijo in izobraževanjem.
Projektno partnerstvo bo skozi prepoznavanje potreb trga, ciljnih skupin in kompetenc usmerjeno k ustvarjanju celostnega, uporabnega in privlačnega sistema usposabljanja za (prihodnje) proizvajalce kompozitnih materialov. V okviru projekta bodo med drugim nastali učni načrti, materiali za učitelje ter dokumenti za samoevalvacijo.

V kombinaciji z že obstoječim on-line tečajem compohub.eu, bo možno splošno tehnično znanje oz. poučevanje spremeniti v osnovne tehnike poučevanja in znanja o kompozitnih materialih, cilj projekta pa je tudi hitro uvajanje usposabljanja v organizacije brez predhodnih izkušenj s kompozitnimi materiali.

 

Razen v Sloveniji, težko najdemo nacionalno poklicno kvalifikacijo na področju izdelave kompozitnih materialov. Projekt si bo prizadeval za umestitev dobre prakse slovenske nacionalne poklicne kvalifikacije *v izobraževalne sisteme Bolgarije in Hrvaške, s tem pa se pričakuje, da bo to spodbudilo širjenje nacionalne poklicne kvalifikacije tudi v druge EU države.

Konzorcij projekta sestavljajo:


1. Business Information and Consulting Centre Sandanski Association (BICC Sandanski), Bolgarija
2. AFormX, letalska tehnologija in finomehanika d.o.o., Slovenija
3. Kuressaare Ametikool, Estonija
4. Sachsische Bildunggeselschaft Furumweltschutz und Chemiberufe Dresden MBH - SBG, Nemčija
5. Regionalna razvojna agencija Zasavje, Slovenija
6. 3D Grupa Klaster 3D Tehnologija, Hrvaška

*Slovenska nacionalna poklicna kvalifikacija Izdelovalec plastičnih kompozitnih izdelkov je rezultat partnerstva v okviru projekta CompoHUB, ki je bil proglašen za dobro prakso programa Erasmus+.

Za več informacij o projektu lahko pišete na lucija.vasiljevic@rra-zasavje.si







Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.