SI / EN

RRA Zasavje na srečanju EntRe2Land


Regionalna razvojna agencija Zasavje se je pretekli teden odzvala povabilu koordinatorja projektnega predloga, Nacionalne tehnične univerze v Atenah, za sodelovanje na srečanju EntRe2Land v Lavrionu, Grčija. Prvo srečanje EntRe2Land je nastalo kot posledica uspešne prijave projektnega predloga z naslovom »Podjetniška reaktivacija in regeneracija krajin kulturne dediščine«, pri katerem je sodelovalo 18 partnerjev iz različnih evropskih držav. Projektni predlog je bil uspešen v prvi fazi javnega razpisa Evropske komisije za »Preoblikovanje zgodovinskih urbanih območij in/ali kulturnih krajin v središča podjetništva ter družbenega in kulturnega povezovanja« v sklopu programa Obzorje 2020 na delovnem področju, ki zajema podnebne ukrepe, okolje, učinkovitost virov in surove materiale.

 
Na srečanju so sodelujoči partnerji predstavili območja, iz katerih prihajajo, in lastne institucije v povezavi z njihovimi aktivnostmi v projektnem predlogu. V kolikor bo le-ta uspešen tudi v drugi fazi omenjenega javnega razpisa, bo Zasavska razvojna regija postala eno izmed osmih pilotnih območij industrijske dediščine v Evropi, kjer bo mogoče razviti orodje za uspešno sodelovanje subjektov kulturne dediščine v luči ujemajočih se metodologij za učinkovit prenos znanja in izkušenj v vseh fazah razvoja posameznih območij. Z uporabo omenjenega orodja na pilotnih območjih bomo deležnike in lokalne skupnosti seznanili z ekonomijo delitve, ki bo vodila v ustanovitev ustvarjalnih središč.

 
Kot primer dobre praske smo si ogledali Tehnološki in kulturni park Lavrion, ki deluje na področjih znanstvenega raziskovanja, izobraževanja, gospodarstva in kulture. Ustanovili so ga leta 1992 na pobudo Nacionalne tehnične univerze v Atenah na območju starih rudniških površin. V Parku se ukvarjajo s povezovanjem znanstvenih in tehnoloških raziskav, zadovoljujejo potrebe in interese iz poslovnega sveta ter prirejajo kulturne dogodke, povezane s promocijo zgodovine in kulture širšega območja Lavreotikija. Park predstavlja edinstven spomenik industrijske dediščine, ki danes nudi tudi številne prostorske zmogljivosti za razvoj poslovnih in raziskovalnih dejavnosti.






Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.