SI / EN

Predstavniki čeških in madžarskih premogovnih regij v Zasavju

V Zasavju se te dni mudijo predstavniki Moravsko-Šlezijske regije iz Češke in predstavniki regije Severna Madžarska (Eger). Regionalna razvojna agencija Zasavje jih je povabila na delovni obisk v okviru programa Evropske unije za izmenjavo med premogovnimi regijami (exchangeEU), ki je namenjen vzpostavljanju partnerstev in izmenjavam izkušenj med premogovnimi regijami v tranziciji. Na delavnici, ki je potekala na RRA Zasavje, so s predstavniki občin in Gospodarske zbornice Zasavje razpravljali o izzivih pravičnega prehoda in procesa oblikovanja območnih načrtov, ki bodo osnova za črpanje sredstev iz Sklada za pravični prehod.

V okviru obiska so si ogledali tudi revitalizirano območje Ruardija v Zagorju, območje Lakonce in sončno elektrarno v Prapretnem, podjetniški pospeševalnik Katapult in podjetje Dewesoft ter muzej 4. dritl v Trbovljah. Kasneje si bodo v Hrastniku ogledali še območje rudnika ter se seznanili s procesom strategije izhoda iz premoga in načrtovanimi energetskimi skupnostmi. Obiskali pa bodo tudi tradicionalni zasavski kulturni festival Rdeči revirji.






Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.