SI / EN

Predlog modela za merjenje družbenih učinkov

25. novembra 2022 se je na pobudo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z Inštitutom za ekonomska raziskovanja predstavnik RRA Zasavje, Dejan Poboljšaj, udeležil Delavnice o uporabi modela za merjenje družbenih učinkov. RRA Zasavje je partner v projektu BODI SOC - Krepitev podpornega okolja za socialna podjetja na območju kohezijske regije Vzhodna Slovenija, ki je namenjen vzpostavitvi učinkovitega in vzpodbudnega podpornega okolja za socialna podjetja.

 
Na delavnici so se usposabljali subjekti podpornega okolja za pomoč in svetovanje socialnim podjetjem pri uporabi modela, ki je namenjen merjenju družbenih učinkov, ki jih socialna podjetja ustvarijo s svojim delovanjem, hkrati pa omogoča tudi načrtovanje poslovanja socialnih podjetji, razmislek o družbenih problemih, ki jih naslavljajo in pregledu uspešnosti aktivnosti, ki jih izvajajo.
 
Model na koncu omogoča tudi kreiranje poročila o družbenih učinkih. Predlagani model je podlaga za poročanje od družbenih učinkih, kar predvideva Zakon o socialnem podjetništvu. Ne glede na to, da zakon uporabo omejuje na socialna podjetja, je pripravljen tako da ga lahko uporabljajo vse pravno-organizacijske oblike subjektov socialne ekonomije, ki ustvarjajo družbene učinke.
 
Z objavo predloga modela se želi socialnim podjetjem omogočiti preizkus modela, ki bo skladno z njihovimi povratnimi informacijam vključen v Uredbo o merjenju družbenih učinkov. Ta bo predvidoma objavljena v letu 2023, zato se želi tudi socialna podjetja predhodno seznaniti s podatki, ki jih model zahteva in jih bodo potrebovali za poročanje, ki bo predvidoma obvezno v letu 2024. Za lažjo uporabo so uporabnikom na voljo tudi navodila, in sicer na spleti strani MGRT (https://www.gov.si/teme/socialno-podjetnistvo/), kjer se lahko najde tudi Predlog modela za obvezno ali razširjeno poročanje.




Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.