SI / EN

Zasavski projekt Pronacul v Bruslju


Regionalna razvojna agencija Zasavje je 10. januarja 2023 na sedežu Evropske komisije v Bruslju predstavila projekt Pronacul, v luči trajnostnih turističnih destinacij naravne in kulturne dediščine na področju inovativnih pristopov in modelov s poudarkom na razvoju območij Natura 2000.
 
Vodja projekta na RRA Zasavje Andraž Malovrh se je povabilu Evropske komisije z veseljem odzval ter predstavnikom komisije predstavil dosežene rezultate in učinke projekta, že izvedene in bodoče aktivnosti, ki temeljijo na pilotnih projektih s poudarkom na investicijah s posebnim inovativnim in demonstrativnim značajem. »Med drugim smo predstavili  Akcijski načrt Občine Zagorje ob Savi, v sklopu katerega je Regionalna razvojna agencija Zasavje vzpostavili tematsko pot, ki v zagorski občini povezuje sedem območij Nature 2000 z Rudarskim muzejem Zagorje,« je povedal Malovrh.
 
Predstavitvi projekta je sledil sestanek s predstavniki Evropske komisije, na katerem so se dogovorili, da bodo z namenom izboljšanja politik vplivali ne le na ključne deležnike, temveč tudi na oblikovalce politik. »Predloge, rezultate in učinke projekta jim bomo posredovali v obliki priporočil za konkretne lokalne, regionalne, nacionalne in transnacionalne strateške dokumente, saj želimo nadaljnji razvoj na področju valorizacije in ohranjanja naravne in kulturne dediščine na Jadransko-Jonskem območju in, v kolikor se bo pokazal interes, tudi širše," je še poudaril vodja projekta Pronacul.
 
Regionalna razvojna agencija Zasavje je predstavnike Evropske komisije povabila na Mednarodno konferenco o mreženju s področja spodbujanja naravne in kulturne dediščine za razvoj trajnostnega turizma na zavarovanih območjih, ki jo bomo organizirali v mesecu marcu.
Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.