SI / EN

Na konferenci v Kraljevu uspešno o dobrih praksah



Regionalna razvojna agencija Zasavje že nekaj časa uspešno sodeluje z Regionalno agencijo za prostorski i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga. Ob prijavi projekta Regionalna saradnja i jačanje kapaciteta za korišćenje predpristupnih fondova i sprovođenje kohezione politike za razvoj regiona, ki ga sofinancira Razvojna agencija Srbije, so izbrali RRA Zasavje ter regijo Zasavje, kot primer dobre prakse delovanja in koriščenja evropskih sredstev.


V okviru projekta so izdelali brošuro ter film o občinah, ki jih pokriva RRA Raškog i Moravičkog okruga, v začetku oktobra pa je 26 predstavnikov štirih občin, obiskalo tudi Zasavje.


Na zaključno konferenco projekta, ki je potekala 19. novembra 2019, v Kraljevu, so bili vabljeni tudi predstavniki RRA Zasavje, predstavnica Občine Trbovlje in predstavnica TIC Hrastnik.


Vsebina konference se je nanašala na možnosti črpanja evropskih sredstev, poudarek pa je bil na novi perspektivi 2021 – 2027.

Stanje v Srbiji ter priprave na vstop v EU so predstavili predstavniki ministrstev, drugih razvojnih agencij iz Srbije in občin, konference pa so se udeležili številni predstavniki lokalne in regionalne samouprave, nevladnih organizacij, gospodarstveniki ter vsi ostali, ki jih zanima črpanje evropskih sredstev.

Predstavnica RRA Zasavje je na konferenci predstavila glavne usmeritve kohezijske politike v 2021 - 2027, nato pa je povzela izkušnje Slovenije pri črpanju instrumentov za predpristopno pomoč pred 2004, glavni poudarek pa je bil na izkušnjah države in naše regije po vstopu v EU. Predstavnica Občine Trbovlje je spregovorila o projektu Inspiracija, ki je sofinanciran s strani programa Interreg SI-HR, in predstavlja primer dobre prakse v naši regiji. Ob koncu dogodka je bila med obema agencija podpisana tudi listina o sodelovanju, z željo, da se dobro sodelovanje nadaljuje tudi v prihodnosti.






Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.