SI / EN

WEBINAR: Uporaba kulturne in naravne dediščine za razvoj pustolovskega turizma

V četrtek, 27. 5. 2021, je Regionalna razvojna agencija Zasavje v okviru projekta RAMSAT organizirala tematski seminar na temo uporabe kulturne in naravne dediščine za razvoj pustolovskega turizma. Na seminarju so projektni partnerji predstavili dobre prakse s področja pustolovskega turizma, ki se odvijajo v njihovih regijah, in potenciale za nadaljnji razvoj tovrstnega turizma. RRA Zasavje je udeležencem predvajala predstavitveni film o pustolovskem turizmu v Zasavju, ki ga najdete na tej povezavi

Pustolovski turizema v Zasavju bi temeljil na rudarski dediščini in območjih Nature 2000, ki obsegajo več kot 13 odstotkov površine Zasavja. RRA Zasavje je prikazala možnosti za razvoj dimnika trboveljske termoelektrarne v sodoben adrenalinski objekt. Predstavljena je bila tematska rudarska pot “Pot Srečno”, ki vodi po območjih bogatimi z naravno in kulturno dediščino in tako seznanja pohodnike z znamenitostmi Zasavja. Možnosti za razvoj pustolovskega turizma predstavlja tudi nov gorskokolesarski park Cilenca v Zagorju, ki v regijo privablja kolesarske navdušence, ter Jamatlon, že tradicionalna zasavska prireditev, ki poteka v rudniku in v Zasavje privablja turiste iz Slovenije ter tujine. Poleg tega so bili na seminarju predstavljeni muzej 4. Dritl, ki prikazuje rudarsko dediščino s pomočjo tehnologije navidezne resničnosti, območja Nature 2000, ki v zasavska hribovja že leta privabljajo planince, ter druge športne dejavnosti, na katerih bi lahko temeljil razvoj pustolovskega turizma. Vso zasavsko turistično ponudbo pa lahko zaokroži nadaljnji razvoj Medijskih toplic, ki jih namerava novi lastnik prenoviti in s tem v Zasavju ponuditi sodobne turistične namestitve. 

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.