SI / EN

RAMSAT tematski seminar 'Uporaba naravne dediščine v ekoturizmu'

V četrtek, 22. 10., je Regionalna razvojna agencija Zasavje kot partner projekta RAMSAT, Interreg Europe, katerega namen je revitalizacija odročnih in hribovitih predelov regij s pomočjo trajnostnega turizma, aktivno sodelovala na virtualnem tematskem seminarju Uporaba naravne dediščine v ekoturizmu. Seminar so organizirali partnerji iz Romunije, občine Rasinari, ki so nas v okviru seminarja popeljali na virtualni ogled in doživetje pogorja Cindrel − Marginimea Sibiului, območja Natura 2000 v Transilvaniji.

Dogodek je združil projektne partnerje iz šestih evropskih držav (Romunija, Portugalska, Španija, Slovenija, Bolgarija in Severna Irska) in sodelujoče akterje na področju trajnostnega alternativnega turizma, na seminarju so predstavniki šestih različnih regij predstavljali uporabo naravne dediščine in primere dobrih praks pri uporabi slednje v ekoturizmu.

RRA Zasavje je predstavila zasavsko naravno dediščino s poudarkom na območjih Nature 2000 in nekaj primerov dobrih praks v ekoturizmu na področjih planinarjenja, kolesarstva, podeželskega turizma, vodnih športov in ozaveščanja mlajših generacij o pomembnosti ohranjanja narave skozi različne dejavnosti.

Seminar bi moral potekati v živo, v Romuniji, vendar so se organizatorji zaradi razmer odločili za virtualno obliko tematskega seminarja, ki je bil več kot uspešen in imel prek 70 udeležencev. Naslednji tematski seminar projekta RAMSAT je načrtovan v maju oz. juniju v Zasavju. Želimo se, da bi RRA Zasavje takrat že lahko v živo gostila projektne partnerje v naši regiji.

Vse predstavitve so na voljo na spletni strani projekta RAMSAT.

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.