SI / EN

Zaključni dogodek projekta RAMSAT in sestanek projektnih partnerjev

Regionalna razvojna agencija Zasavje je 24. in 25 maja 2023 v Zasavju gostila zaključni dogodek Projekta RAMSAT. Projekt RAMSAT (ang. okrajšava za Revitalizing Remote And Mountainous areas through Sustainable Alternative Tourism) je program evropskega teritorialnega sodelovanja INTERREG Europe in je namenjen revitalizaciji odročnih in hribovitih predelov regij s pomočjo trajnostnega turizma. Trajnostni turizem, ki temelji na naravni in kulturni dediščini, lahko v takšnih predelih poveča ekonomsko aktivnost, in jih tako naredi privlačnejše za bivanje in izvajanje poslovnih dejavnosti, hkrati pa prispeva k ohranjanju kulturne in naravne dediščine.   

V projektu so poleg RRA Zasavje sodelovali še naslednji partnerji iz Portugalske (Alto Alentejo Intermunicipal Community) kot  vodilni partner, Bolgarije (Euroregion Pleven-Olt), Španije (Provincial Government of Teruel), Združenega kraljestva (Rural Area Partnership in Derry Ltd) in Romunije (Rasinari Municipality).
 
Prvi dan zaključnega dogodka, ki je potekal na sedežu Regionalne razvojne agencije Zasavje v Zagorju ob Savi, so partnerji projekta, ki se zaključi 31. julija 2023 (projekt se je pričel 1. avgusta 2019) predstavili akcijske načrte svojih projektov in načrte za prihodnost.

RRA Zasavje je kot partner v projektu vzpostavila “Pot SREČNO”, ki povezuje občine Laško, Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi in je namenjena tako za sprehod, rekreacijo, sprostitev, kot tudi za ogled naravnih in kulturnih znamenitosti s poudarkom na rudarski tehnični dediščini. Projekt v katerem so kot deležniki sodelovale tudi zasavske občine je bil financiran iz sredstev projekta RAMSAT v okviru INTEREG Europe in lastnih virov lokalnih skupnosti. 
 
Drugi dan zaključnega dogodka je potekal sestanek partnerjev projekta RAMSAT na katerem so se dogovorili podrobnosti povezane z zaključkom projekta in prečesali možnosti nadaljnjega sodelovanja v okviru INTEREG Europe.
 
Ob zaključku dogodka so si udeleženci ogledali Rudnik Sitarjevec v Litiji in Krajinski park Kum.









Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.