SI / EN

Več časa za izvedbo projektov Sklada za pravični prehod

Regionalna razvojna agencija Zasavje je prejšnji teden vnovič pozvala Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) za pojasnilo glede predvidene objave razpisa za produktivne naložbe iz Sklada za pravični prehod in razlogih za odlašanje z objavo. Iz Direktorata za razvojna sredstva na MGTŠ so sporočili, da predvideni rok objave ostaja 2. kvartal leta 2024, ob tem pa poudarili, da bodo skrajni rok za zaključek projektov podaljšali za eno leto in sicer do junija 2027. Tako bodo potencialnim prijaviteljem in upravičencem omogočili daljo časovnico izvajanja investicij, kar bo pozitivno vplivalo tudi na kakovost projektov.

Zaradi te predvidene spremembe so morali že usklajevano besedilo javnega razpisa in razpisne dokumentacije posodobiti in ponovno posredovati v interni pregled in potrjevanje, so pojasnili na ministrstvu in dodali, da bomo celotno dokumentacijo na RRA dobili v pregled in mnenje, ko bo potrjena s strani strokovnih služb ministrstva in komisije agencije SPIRIT, predvidoma po prvomajskih praznikih.

Podaljšanje skrajnega roka za zaključek operacij na predvidenem razpisu je možno zaradi spremembe evropske uredbe, ki vpliva na doseganje finančnega mejnika Sklada za pravični prehod za leto 2026, so sporočili z Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj (MKRR). Z objavo Uredbe (EU) 2024/795 Evropskega parlamenta in sveta o vzpostavitvi platforme za strateške tehnologije za Evropo (platforma STEP), so se med drugim dopolnili tudi nekateri členi Uredbe 2021/1056, ki so državi omogočili prejem predplačila s strani Komisije.

Sprememba pravnih podlag Sloveniji tako omogoča dodatno fleksibilnost pri izvajanju ukrepov iz evropskih sredstev in ustvarja pogoje, da se pri javnih razpisih v pristojnosti MGTŠ in MKRR operacije v določenem obsegu lahko izvedejo tudi v letu 2027.
Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.