SI / EN

RRA Zasavje v Bruslju

Predstavnik Regionalne razvojne agencije Zasavje se je pretekli teden mudil v Bruslju na zaključnem dogodku projekta CINTRAN (Ogljično intenzivne regije v tranziciji – odkrivanje izzivov strukturnih sprememb). RRA Zasavje se je dogodka udeležila v sklopu Pravičnega prehoda Zasavja na podlagi odličnega sodelovanja z evropskim sekretariatom ICLEI, ki predstavlja globalno mrežo več kot 2500 lokalnih in regionalnih organizacij, ki se zavzemajo za trajnostni razvoj mest, dejavna pa je v več kot 125 državah.

RRA Zasavje je na dogodku sodelovala pri razpravah, prioritetah in izzivih pri implementaciji pravičnega prehoda Zasavja. Z različnimi deležniki iz številnih držav so sooblikovali rešitve, povezane z razvojem premogovnih regij v skladu z najnovejšimi znanstvenimi ugotovitvami projekta CINTRAN.

Horizontalno učenje, so-ustvarjanje in aktivno sodelovanje pri pravičnem prehodu so bile osrednje teme akademije, ki so na površje ponesle različne lekcije, pridobljene iz preteklih let s strani skupine raziskovalcev in razvojnikov, ki so se pojavile v njihovih regijah. Udeleženci so bili razporejeni v fokusne skupine, vključno z več vzporednimi sejami, kjer so lahko razpravljali, premišljevali in sooblikovali ključna priporočila za bodoči razvoj mest in regij v sklopu pravičnega prehoda.

CINTRAN je sicer štiriletni projekt raziskav in razvoja pri vključevanju deležnikov v Pravični prehod za podpiranje regij pri prehodu na podnebno nevtralnost do leta 2050, ki ga financira Obzorje 2020. Konzorcij projekta CINTRAN vodi Inštitut Wuppertal, vključuje pa 13 partnerjev iz osmih evropskih držav.






Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.