SI / EN

Regijska razvojna mreža tudi o zaščiti zasavske jetrnice

Regionalna razvojna agencija Zasavje je 28. novembra 2023 organizirala srečanje Regijske razvojne mreže Zasavje. Namen delovnega srečanja predstavnikov mreže je bila razprava o viziji razvoja zasavske regije in preučitev možnosti razvoja regije skozi inštrument Dogovora za razvoj regij 2021 – 2027 s poudarkom na projektu PONI Zasavje ter skozi priložnosti, ki jih ponuja Sklad za pravični prehod Zasavja. Srečanje je predstavljalo tudi priložnost za oblikovanje novih projektnih predlogov in pobud za bolj ciljno usmerjen razvoj regije.

Zahvaljujoč intenzivnemu sodelovanju v zadnjih dneh je razvojna agencija Regijski razvojni mreži Zasavje uspela predstaviti tudi aktualne novosti s področja pridobivanja certifikata za zaščito "zasavske jetrnice" kot specifikacijo proizvoda za zajamčeno tradicionalno posebnost regije. "Na RRA Zasavje si prizadevamo, da skupaj z lokalnimi proizvajalci ter Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, ki so nam bili v pomoč pri pripravi vloge, pridobimo certifikat za zaščito prve jedi iz zasavske kuhinje, s čimer bo regija nedvomno postala bolj prepoznavna s kulinaričnega vidika," je povedal strokovni sodelavec RRA Andraž Malovrh.

Jetrna klobasa namreč ni edina jed, po kateri slovi zasavska kulinarika, je pa zagotovo posebnost gostišč in mesarij od Litije do Hrastnika. Jetrnico so že upodobili na poštni znamki. Tudi zaščititi so jo Zasavci že poskušali, a je poskus spodletel, ker je bilo receptov vsaj toliko kot izdelovalcev. "Zdaj v zasavskem loncu spet brbota. Če bo šlo po načrtih, bo v letu ali dveh podobno kot kranjska klobasa zaščitena zasavska jetrnica," je optimističen Malovrh.




Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.