SI / EN

Prenos znanja lokalnih obrtnikov med zasavske šolarje

Regionalna razvojna agencija Zasavje je skupaj s petimi partnerji pripravila projekt Tradicija skozi digitalne oči, katerega namen je digitalizacija in promocija rokodelske in obrtne dediščine med mladimi. Prenos veščin in znanja na mlajšo generacijo ter krepitev zanimanja in ozaveščanja o obrtniških poklicih in rokodelskih dejavnostih je izrednega pomena. Tudi Unescova konvencija o varovanju nesnovne kulturne dediščine med dediščino navaja tradicionalne obrtne veščine ter poudarja njihovo varovanje in promocijo. Nosilci znanj o obrteh in rokodelskih dejavnosti predstavljajo pravo zakladnico znanj in idej, ki skozi čas izginjajo. Mlajše generacije niso več v stiku s rokodelskimi in obrtniškimi znanji in veščinami, problematika odločanja mladih za tovrstne poklice postaja vedno večja.

V prvi fazi projekta, v katerem sodelujeta še Območna obrtno-podjetniška zbornica Hrastnik ter Društvo Trbovlje novomedijsko mesto, so osnovnošolci pod vodstvom šolskih mentorjev obiskali lokalne rokodelce in obrtnike v Zasavju.

Učenci OŠ Toneta Okrogarja Zagorje ob Savi so si pripravili vabilo za valeto v podjetju Grafex (https://grafex.si/), kjer so spoznali poklic tiskarja in oblikovalca ter si izdelali šopek v podjetju Gorazd Grošelj s.p., SEPRO (http://www.sepro.si/), kjer jim je bil predstavljen poklic cvetličarja.

Znanje s področja mizarstva v podjetju Tim pohištvo (https://tim-pohistvo.si/) ter šiviljske spretnosti v podjetju Gordana Kokič s.p (https://www.mojobrtnik.com/spots/kokic-gordana-siviljstvo-maja-trbovlje-ulica-1-junija-9e4f62fd66) so pridobili učenci OŠ Tončke Čeč Trbovlje.

Učenci Osnovne šole narodnega heroja Rajka Hrastnik pa so se preizkusili v kovanju v kovaški delavnici Gaj Čuk s.p. (https://infernocrafts.com/handmade/). Spoznavali so tudi oblikovanje in izdelovanje orodja s CNC obdelavo ter izdelali kalup hrastovega lista po logotipu njihove šole v podjetju Forstek d.o.o. (https://www.forstek.si/sl/).

S kupljeno tehnično opremo so učenci pripravili digitalne predstavitve omenjenih poklicev, ki jih bodo v drugi fazi projekta širili med svojimi vrstniki in širšo javnostjo. S tem bodo privabili mlade, da skozi oči svojih vrstnikov spoznajo poklice, ki jih mogoče v vsakdanjem življenju nimajo priložnosti spoznati.

Vsem podjetnikom se iskreno zahvaljujemo, da so svoje dragoceno znanje prenesli na mlade nadobudne šolarje.






 Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.




Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.