SI / EN

Pravični prehod Zasavja za zgled v Evropi

Center za pravični prehod na Regionalni razvojni agenciji Zasavje je 22. maja v Zagorju ob Savi gostil delegaciji Evropske komisije, ki jo je vodila Sofia Alves, direktorica na Generalnem direktoratu za regijsko in mestno politiko, ter Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, ki jo je vodil minister dr. Aleksander Jevšek. Med slavnostnimi govorci sta bila tudi župan Zagorja Matjaž Švagan in predsednik Razvojnega sveta zasavske regije Marko Funkl. Dogodek je bil v prvi vrsti namenjen izvajanju Pravičnega prehoda Zasavja, ki sta ga predstavila direktor RRA Jani Medvešek in vodja Centra za pravični prehod (CPP) Martin Šikovc. Sledila je predstavitev projekta DUBT dr. Roberta Dominka iz Kemijskega inštituta in ogled lokacije Centra za razvoj, demonstracije in usposabljanje za brezogljične tehnologije.

V času po ugašanju energetike v Zasavju ukrepi prestrukturiranja niso bili učinkoviti, je povedal direktor RRA Jani Medvešek. "Sklad za pravični prehod je ena boljših možnosti, ki smo jo v regiji zgrabili z obema rokama, da se napake iz preteklosti v čim večji meri odpravijo." Izpostavil je odlično izkušeno ekipo na Regionalni razvojni agenciji. "Brez medsebojne pomoči pri našem delu ne gre in pa seveda brez tesnega sodelovanja z vsemi občinami, ministrstvi, gospodarstveniki in drugimi partnerji v regiji, državi in Evropski uniji," je še poudaril Medvešek. "Izkazalo se je, da je model upravljanja, v katerem se del tehnične pomoči prenese na regionalno raven, pravilna odločitev."

Vodja Centra za pravični prehod Martin Šikovc je predstavil delovanje centra, dosedanje izvedene aktivnosti in načrte za naprej. "Center za pravični prehod je osrednja informacijska, podporna in povezovalna točka v celotnem procesu preobrazbe regije," je povedal Šikovc, ki je bil zraven pri celotnem procesu že od vsega začetka in je s svojim aktivnim sodelovanjem na platformi Evropske unije pravzaprav najbolj zaslužen, da je komisija tudi Zasavju priznala status premogovne regije.

Sofija Alves je v nagovoru izpostavila, da je v celotnem procesu prehoda ključno sodelovanje vseh deležnikov ter predvsem dobra regijska organiziranost na terenu, ki jo v Zasavju zagotavlja Center za pravični prehod. Ta je v Evropi izpostavljen kot primer dobre prakse soupravljanja pravičnega prehoda. Alveseva je poudarila, da se EU zaveda izzivov, s katerimi se soočajo regije, ki jih je prizadel zeleni prehod. Alves je v nagovoru izpostavila tudi Center za demonstracijo in usposabljanje na področju brezogljičnih tehnologij, ki ga je Slovenija umestila med projekte strateškega pomena.

Minister Jevšek je v uvodnem nagovoru poudaril, da rad obišče Zasavje in da bodo na ministrstvu regiji nudili vso potrebno pomoč pri prestrukturiranju. Spomnil je, da je ministrstvo izdalo tudi odločitev o podpori za pomemben javni razpis v Zasavju in SAŠA regiji. Gre za javni razpis za gospodarsko prestrukturiranje v obeh premogovnih regijah, ki ga bo 24. maja 2024 objavilo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Višina javnih sredstev iz SPP, namenjenih za izvedbo javnega razpisa, znaša za premogovno regijo Zasavje 26,2 milijona evrov.
 
Mojca Šteblaj iz Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj je podrobneje predstavila stanje izvajanja sklada za pravični prehod v Sloveniji,  Dogodka na najvišji ravni se je udeležila tudi veleposlanica Francije Florence Levy, predstavniki veleposlaništev Japonske, Hrvaške in Španije, državni sekretar na ministrstvu  za kohezijo Srečko Đurov, zbrane je nagovoril tudi  Jure Gašparič, državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije, Center za pravični prehod Zasavja pa so ob tej priložnosti obiskali predstavniki lokalnih skupnosti, gospodarstva in partnerji iz Savinjsko-Šaleške premogovne regije. Dogodek so z glasbenimi nastopi popestrili tudi učenci in profesorji Glasbene šole zagorje, obiskovalci pa so si ob robu dogodka lahko ogledali tudi slikarsko razstavo v galeriji Medija.

Dogajanju na RRA Zasavje je sledil ogled projekta DUBT v Kisovcu, ki so ga pripravili v Kemijskem inštitutu in v katerem so sodelovali tudi tisti katerim je celoten proces pravičnega prehoda pravzaprav namenjen – to so zasavski otroci  – konkretno učenci in učenke osnovne šole Toneta Okrogarja iz Zagorja ob Savi. Zbrane je nagovorila ravnateljica Nataša Grošelj, mladi kemijski nadobudneži pa so sodelovali skupaj s strokovnjaki Kemijskega inštituta pri prikazu kemijskih eksperimentov.






Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.