SI / EN

1. SREČANJE PROJEKTNIH PARTNERJEV (ZASAVJE, SLOVENIJA)

Regionalna razvojna agencija Zasavje je med 28. in 30.3. 2019 gostila predstavnike partnerjev v okviru projekta ALL IN.  

1. srečanje je bilo namenjeno spoznavanju ter vzpostavitvi temeljev projekta, na katerih bomo gradili naslednje dve leti. Udeleženci so v treh dneh obiskali vse tri zasavske občine, z aktivnostmi pa smo krepili medkulturni dialog, strpnost in spoznavali ter izmenjavali dobre prakse.

Prvi dan smo preživeli v Mladinskem centru Hrastnik, kjer je Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, ki je hkrati tudi partner v projektu ALL IN, predstavilo migracije in njene izzive, teoretični okvir in slovensko izkušnjo v luči evropske politike. 

Drugi del delavnice je potekal po principu svetovne kavarne, kjer so partnerji izmenjevali dobre prakse integracije v njihovih državah. Zaključili so, da se priseljenci v njihovih državah srečujejo s slabimi življenjskimi pogoji, kulturno diferenciacijo, stereotipi ter jezikovnimi barierami. Kot dobre prakse reševanja izzivov, ki priseljencem omogočajo lažjo in hitrejšo integracijo, so udeleženci izpostavili socialno vključevanje, ki obsega učenje jezika, kulture, številnih veščin v procesu vseživljenjskega učenja ter prostovoljne aktivnosti s področja športa in glasbe. 

Petkovo dopoldne smo preživeli v Mladinskem centru Trbovlje. Mladinski delavki sta predstavili več kot uspešno delovanje mladinskega centra ter projekt Safe Haven (Varno zatočišče), ki je bil sofinanciran v okviru Erasmus+ in se je zaključil 31.1.2019. Eden izmed najatraktivnejših rezultatov projekta Safe Haven je igra Kovček. 

Udeleženci so se razdelili v 4 skupine in vsak izmed njih je bil postavljen v resnično situacijo, ki se dogajajo v okviru migrantskih valov. Vsaka skupina si je izbrala največ 15 predmetov, nato pa so se odpravili na potovanje. Soočeni so bili z različnimi situacijami, s katerimi se v resničnem življenju srečujejo tudi migranti. Predmete, ki so jih izbrali so morali oddajati, na koncu pa so na cilj prispeli (skoraj) brez vsega. 

Dodana vrednost dopoldanskega srečanja je bila resnična zgodba našega udeleženca Yossi-ja iz Afganistana, ki je v Italijo prišel pred 12 leti. Pot do ene izmed najbolj migrantsko obleganih držav, ga je vodila skozi različne težke življenjske preizkušnje, o katerih večinoma poslušamo na televiziji. Oddaljena zgodba iz ekrana, je skozi njegovo izkušnjo kar naenkrat postala resnična. 

Pomemben aspekt projekta je raznolikost, ki pa se največkrat odraža skozi kulinariko. Za kosilo so poskrbeli dijaki Srednje šole Zagorje, ki pa so ponudili več, kot samo kulinarično izkušnjo. Sami so pripravili kulturni program, k sodelovanju povabili Folklorno skupino Trbovlje, postregli pa so nam z zasavsko in slovensko kuhinjo, ter kulinariko tujih kultur, ki so našle prostor v Zasavju.

Petkov večer smo zopet preživeli v Mladinskem centru Hrastnik. Tokrat nas je gostilo Srbsko kulturno društvo Sava Hrastnik. Sami so pripravili večerjo ter kulturni program, vsi skupaj pa smo plesali Užičko kolo, Sirtaki in uživali v pripravljenih srbskih jedeh.

Študijski obisk smo zaključili s sobotnim obiskom 4. dritla, kjer smo vstopili v bogat (virtualni) svet naše kulturne dediščine ter življenje rudarjev. Tako smo s predstavitvijo preteklosti in prihodnosti zaključili naše srečanje, hkrati pa že pogledujemo proti juniju, ko bo v Kosovski Mitrovici potekalo 2. srečanje projektnih partnerjev.

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.