SI / EN

6. srečanje projektnih partnerjev (Leipzig, Nemčija)

Predstavnika Regionalne razvojne agencije Zasavje sta se med 24. in 26. junijem mudila v Leipzigu, kjer so nemški partnerji Aufbauwerk Region Leipzig GmbH pripravili konferenco z naslovom Raznolikost na trgu dela - Perspektive za migrante na Saškem, v Turingiji in EU. Svoje izkušnje in poglede so z nami delili predstavniki deželnih ministrstev za delo ter drugi odločevalci, ki se ukvarjajo z migracijami in problematiko beguncev.

Poleg predavanj in diskusije na temo trga dela in zaposlovanja migrantov v Nemčiji, smo udeleženci konference prisostvovali tudi na delavnici, kjer smo delili migrantske zgodbe svojih držav. Predstavnica RRA Zasavje je podala uvod v delavnico Trg dela in integracija v EU, in predstavila dobre prakse ter delo v okviru projekta ACCESS. Zajela je bistvo študijskih obiskov v vsaki izmed partnerskih držav ter na kratko predstavila možnosti migrantov in beguncev za zaposlovanje.

Na konferenci smo dobili vpogled v delovanje nemškega sistema pri zaposlovanju tako beguncev, kot tudi ekonomskih migrantov, ki prihajajo tudi z držav bivše Jugoslavije. Nemci pri integraciji migrantov vseh vrst poskrbijo za kulturno in jezikovno izobraževanje, delavci pa na trg dela vstopijo preko raznih vajeništev, nacionalnih poklicnih kvalifikacij oz. delovnega preizkusa, ki se na dolgi rok praviloma razvije v zaposlitev.


*Projekt ACCESS je sofinanciran s strani programa Evropa za državljane.Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.