SI / EN

4. srečanje projektnih partnerjev (Priero, Italija)

RRA Zasavje se je 20. in 21.10. 2017 udeležila dogodka v Prieru (Italija), ki je potekal v okviru mednarodnega projekta ACCESS (European Association: Common Challenges Experiences of Shared Solutions for Migrants).

Na tokratnem srečanju so se predstavniki projektnih partnerjev, ki prihajajo iz Italije, Španije, Grčije, Poljske, Slovenije in Nemčije, udeležili konference na temo dobrih praks ravnanja z begunci v lokalnem okolju, ki se skladajo s smernicami Agende 2030: spreminjanje našega sveta. Na konferenci so svoje vidike in izkušnje predstavljali profesorji, doktorji ter predstavniki lokalnih skupnosti, na programu pa je bila tudi fokusna skupina, ki je bila sestavljena iz predstavnikov projektnega partnerstva ACCESS. Vsak izmed njih je predstavil izkušnje svoje države oz. okolja v katerem prebiva. Tako je predstavnica RRA Zasavje spregovorila o izkušnjah Slovenije z migranti ter o dobrih praksah, ki povečujejo strpnost v lokalnem okolju.

Udeleženci srečanja so obiskali tudi begunski center v Ormeu, kjer so jim oskrbniki centra predstavili njegovo delovanje in naloge oskrbovancev, ki v tako majhnem kraju, ob pomanjkanju lokalnega prebivalstva, poskrbijo tudi za opravila kot so npr. pomoč pri gradnji hiš, sekanje drv in v tem letnem času tudi nabiranje kostanja.
Poleg ogleda lokalne kulturne dediščine, ki predstavlja potencial za trajnostni razvoj okolja, so srečanje, ki je predstavilo dobre prakse ravnanja z migranti v Italiji, zaokrožili s filmom 'Un paese di Calabria', kjer so avtorji filma na filmskem platnu predstavili vas Riace,  zapuščeno vas v Kalabriji, ki so jo naselili in oživili z naselitvijo migrantov.

Projektne aktivnosti so sofinancirane s strani programa Evropa za državljane, Mreža mest.

Utrinki srečanja so na voljo na tej povezavi.

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.