SI / EN

2. srečanje projektnih partnerjev (Torino, Italija)

11. in 12. maja 2017 je v Torinu potekalo srečanje partnerjev v okviru mednarodnega projekta ACCESS (European Association: Common Challenges Experiences of Shared Solutions for Migrants), ki vključuje 9 organizacij in institucij iz Italije, Španije, Grčije, Poljske, Slovenije in Nemčije. Na srečanjih ter dogodkih v okviru projekta, udeleženci razpravljajo, se učijo ter spoznavajo dobre prakse s področja približevanja načina življenja tujcev in lokalnega prebivalstva.

Tokrat je srečanje projektnih partnerjev, ki je potekalo istočasno s konferenco 'Svet na podeželju', gostil vodilni partner Uncem Piemonte, udeležila pa sta se ga dva predstavnika RRA Zasavje.
Projektni partnerji so postavili temeljne okvire za sodelovanje in obnovili glavne cilje projekta, z udeležbo na konferenci pa so se seznanili z načini vključitve beguncev v ruralnih občinah regije Piemont v Italiji. V Piemontu se nahaja več kot 14.000 migrantov, ki tako to regijo uvrščajo med štiri regije, ki v Italiji sprejmejo največ migrantov, takoj za Lacijem, Kampanijo in Lombardijo. Posebnost Piemonta je v tem, da begunci niso samo del večjih mest, temveč so vključeni v lokalne občine pokrajine Piemont, ki se nahajajo v višjih predelih. Konferenca je poskušala ponuditi odgovore, rešitve ter ponazoriti priložnosti, ki se odpirajo z nastajanjem multikulturnega okolja. Svoje poglede ter mnenja so delili predstavniki nevladnih organizacij in lokalnih ter regionalnih oblasti.

Projekt je sofinanciran s strani programa Evropa za državljane, Mreža mest.


Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.