SI / EN

Zasavske šole v sodelovanju s Centrom za pravični prehod pripravljajo projekte za inovativno izobraževanje

Regionalna razvojna agencija (RRA) Zasavje in Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje sta 6. decembra 2023 v podjetniškem pospeševalniku Katapult v Trbovljah organizirala delavnico s ciljem oblikovanja inovativnih projektov za krepitev ključnih kompetenc v zasavskem izobraževanju. Predstavniki Centra za pravični prehod, ki deluje v okviru RRA, so podprli zasavske šolnike pri oblikovanju ideje o ustanovitvi izobraževalnega stičišča za šolajoče in učitelje, v katerem se bo lahko v okviru sredstev SPP finančno podprlo programe in opremo, ki bo vse od vrtcev do srednjih šol  in omogočilo uvajanje vsebin s področja trajnosti, podjetnosti in digitalnih spretnosti v okviru vzgojno-izobraževalnih programov
 
Popoldanski del programa je bil namenjen poglobljenemu raziskovanju, izmenjavi idej ter snovanju projektov, ki bi lahko bili financirani s sredstvi Sklada za pravični prehod. Poleg predstavnikov Centra za pravični prehod Zasavja, Ministrstva za vzgojo in izobraževanje so se delavnice udeležili tudi ravnatelji zasavskih osnovnih in srednjih šol, župan občine Hrastnik, Marko Funkl in predstavniki zasavskih občin. Območni načrt Zasavske premogovne regije izpostavlja izobraževanje kot ključno področje za razvoj človeških virov, s poudarkom na kakovostnem in dostopnem učenju ter uvajanju krožnih vsebin v vzgojno-izobraževalne zavode. Sredstva iz Sklada za pravični prehod predstavljajo pomembno priložnost za zasavske šole, da ciljno naslovijo svoje specifične izobraževalne cilje in prispevajo k trajnostnemu razvoju regije.
 
Dogodek je nadaljevanje študijskega obiska predstavnikov zasavskih šol na Nizozemskem, ki je potekal v oktobru 2023. Na delavnici so ravnatelji in predstavniki šol konkretizirali ideje o oblikovanju izobraževalnega stičišča ter razpravljali o možnostih izvedbe javnega razpisa sredstev Sklada za pravični prehod, ki je načrtovan za leto 2024.
Dopoldanski del programa je bil namenjen predstavnikom Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, ki so imeli priložnost podrobno spoznati delovanje Katapulta. Osrednjo pozornost so namenili S.O.S šoli, ki jo vodi Alenka Knez. Ta inovativna šola ponuja pomoč učencem v prvi triadi osnovne šole pri težavah z matematiko na izjemno kreativen način, brez uporabe svinčnika in papirja.

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.