SI / EN

Udeležba na konferenci Priložnosti in izzivi podjetij ter lokalnih skupnosti v zelenem prehodu in pri cenovnih pretresih na energetskih trgih

Predstavniki Regionalne razvojne agencije Zasavje smo se 13.9.2023 udeležili konference z naslovom "Priložnosti in izzivi podjetij ter lokalnih skupnosti v zelenem prehodu in pri cenovnih pretresih na energetskih trgih". Dogodek so organizirali: ZSFV – Združenje slovenske fotovoltaike, Društvo energetikov Celje – DECE,Celjski sejem d.d. in  RRA GIZ – Združenje regionalnih razvojnih agencij.

Konferenca je obravnavala izzive in priložnosti, s katerimi se bodo podjetja in lokalne skupnosti srečevala pri uresničevanju ciljev zelenega prehoda. Osredotočila se je tudi na trenutne razmere na energetskem trgu ter na pričakovanja za leto 2024. V zadnjem letu je Slovenija uvedla zakonodajni okvir za umestitev večjih naprav OVE, s poudarkom na sončnih elektrarnah, ki predstavljajo večji del rasti obnovljivih virov energije.

Podjetja trenutno prepoznavajo priložnosti v obnovljivih virih energije in se soočajo z izzivi prodaje in zakupa električne energije. Na konferenci so bile obravnavane tematike, kot so zakonodajne spremembe, obveze umestitev sončnih elektrarn za podjetja, predvidene spodbude, izzivi pri izvajanju projektov in pričakovanja na energetskem trgu v naslednjem letu.

Zahvaljujemo se organizatorjem in predavateljem za podane informacije in analize, ki bodo pomembne za nadaljnje delovanje v smeri trajnostnega razvoja.

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.