SI / EN

Sklad za pravični prehod prinaša Zasavju preboj v brezogljično dobo

Na novinarski konferenci, ki je potekala 15. decembra 2023 v Velenju je Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj predstavilo delovanje Sklada za pravični prehod. Novinarske konference se je udeležil tudi direktor RRA Zasavje, zasavsko regijo pa je zastopal župan občine Trbovlje mag. Zoran Poznič, ki je poudaril: »Sklad za pravični prehod našim trem dolinam v Zasavju končno prinaša preboj iz industrijske dobe v postmoderno družbo.«

Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek je uvodoma poudaril, da pomembno vsebino območnih načrtov predstavljata Centra za pravični prehod, ki na ravni posamezne premogovne regije zagotavljata vključevanje deležnikov in sodelovanje regionalne ravni v vseh fazah izvajanja območnega načrta. Tako zasnovan mehanizem upravljanja je kot dobro prakso izpostavila tudi Evropska komisija.

Državna sekretarka Andreja Katič je podrobneje predstavila javni razpis za sofinanciranje projektov izgradnje ekonomsko poslovne infrastrukture (podjetniških inkubatorjev) v Zasavski in Savinjsko-Šaleški (SAŠA) premogovni regiji. Razpis se osredotoča na funkcionalni razvoj in revitalizacijo ekonomsko-poslovne infrastrukture na saniranih površinah, povezanih s premogovništvom, ter gradnjo ali razširitev podjetniških inkubatorjev v Zasavski premogovni regiji.

Do sedaj je v Zasavju razpisanih že 48 % sredstev, kar predstavlja približno 36 milijonov evrov od predvidenih 75 milijonov evrov v tem obdobju. Velik del teh sredstev je namenjen vzpostavitvi Centra za demonstracijo in usposabljanje na področju brezogljičnih tehnologij, znanega tudi kot Center DUBT. Za ta strateški projekt je bilo namenjenih dobrih 32 milijonov evrov. Odločitev o konkretni podpori temu projektu, ki naj bi igral ključno vlogo v prehodu Zasavja v nizkoogljično obdobje, bo uradno izdana v kratkem. S tem pa se odpirajo nove perspektive za regijo, ki si prizadeva postati zgled trajnostnega preoblikovanja v Evropi.

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.