SI / EN

Center za brezogljične tehnologije v Zasavju do leta 2025

Center za pravični prehod, ki deluje v okviru Regionalne razvojne agencije Zasavje, je 3. oktobra v Zagorju ob Savi v sodelovanju z Zasavsko gospodarsko zbornico organiziral predstavitev Centra za demonstracije in usposabljanje na področju brezogljičnih tehnologij (Center DUBT), katerega nosilec je Kemijski inštitut. Na dogodku namenjenem gospodarstvenikom, šolnikom in lokalnim skupnostim so direktor Kemijskega inštituta dr. Gregor Anderluh, vodja Centra DUBT dr. Robert Dominko in strokovni sodelavci Kemijskega inštituta predstavili aktualne programe, projekte, patente in tehnologije Kemijskega inštituta ter prikazali kaj vse se načrtuje v Zasavju.

"S projektom v zasavsko regijo prihaja prva javna znanstveno-raziskovalna institucija, ki bo ustvarila izjemne priložnosti za nadaljnji razvoj in specializacijo gospodarstva," je poudaril vodja Centra za pravični prehod Martin Šikovc. "Rezultat projekta Kemijskega inštituta bo diverzifikacija gospodarstva, ustvarjanje novih delovnih mest, privabljanje investicij, preprečevanja bega možganov ter visokokvalificirana delovna sila v regiji." Z njim se je strinjal direktor RRA Jani Medvešek, ki je izpostavil, da je KI vrhunska slovenska znanstveno-raziskovalna institucija. "Kemijski inštitut se povezuje z državami po vsem svetu, sodeluje z gospodarskimi giganti doma - tudi v regiji - in v tujini. Vključen je v več kot 200 mednarodnih projektov."

Projektni predlog Center DUBT so v fazi priprave Območnega načrta za pravični prehod Zasavske premogovne regije država in Evropska komisija označili kot projekt strateškega pomena pri transformaciji regije iz premogovne v nizkoogljično in visokotehnološko. Projekt bo predvidoma v kratkem potrjen z neposredno potrditvijo operacije, tako da se bo vzpostavljanje centra začelo še v tem letu. "Center bo začel z delovanjem v letu 2025", je ocenil dr Dominko. "Oprema je določena in ponudniki bodo izbrani na javnih razpisih. Center bo razdeljen na dva segmenta: baterijski del - proizvodnja in testiranje baterijskih celic ter na vodikov del - zeleni vodik in zajemanje CO2 iz zraka, vsa pa z namenom nižanja ogljičnega odtisa."

Investicija v center za brezogljične tehnologije bo znašala 30 milijonov evrov, od tega bo 27 milijonov iz Sklada za pravični prehod. "Gre za naslednji korak v razvoju Kemijskega inštituta," je povedal DR. Anderluh. "Želimo si razvoja tehnologij, ki se bodo lahko tudi komercializirale. Več različnih raziskovalnih odsekov sodeluje pri tem projektu. Računamo na zelo dobre stike s podjetji v Sloveniji in svetu ter seveda na sodelovanje v lokalnem okolju. V regionalnem merilu takšnih centrov načeloma ni in to bo pomenilo veliko konkurenčno prednost."

Po predstavitvah je potekala odprta razprava na temo priložnosti za sodelovanje zasavskega gospodarstva in bodočega Centra DUBT. Udeleženci so pridobili informacije o tem, kako vzpostaviti povezavo s Kemijskim inštitutom in katera so tista področja, kjer se predvideva sodelovanje z zasavskim gospodarstvom in izobraževalnimi programi v Zasavju.

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.