SI / EN

POT SREČNO

Podajte se na pot žive zgodovine, postlane s predanostjo, uporništvom in trdoživostjo naših prednikov. Raziščite delček tistega, kar je ustvarjalo identiteto in razvoj naših krajev. Odpravite se na 29,7 km dolgo »Pot SREČNO«, ki povezuje Laško, Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi in odkrijte pot, ki je prežeta z rudarsko zapuščino, ki združuje, označuje in oblikuje te kraje. Občudujte mogočno dediščino, ki je vtisnjena v naših srcih, v našem vdihu in izdihu ter tako resnično spoznajte edinstvenost vpliva večnega črnega zlata, ki se skriva pod površjem.

Pot SREČNO je primerna predvsem za radovedne pohodnike, iskrive raziskovalce in jahače konjev. Ime poti simbolično predstavlja značilen rudarski pozdrav »SREČNO«, ki je
v vseh štirih občinah živ še danes. Velik del poti vodi skozi naravo, kjer lahko občudujete razgibano hribovito območje s premogom v svojih nedrjih, ki je za vedno povezalo prebivalce teh krajev. Pot bogatijo tudi številni ohranjeni objekti in eksponati tehnične dediščine. Pot je namenjena tako za sprehod, rekreacijo, sprostitev, kot tudi za ogled naravnih in kulturnih znamenitosti s poudarkom na rudarski tehnični dediščini. Po celotni poti SREČNO od Laškega, skozi Hrastnik in Trbovlje do Zagorja ali obratno se lahko podate s knapovsko trdoživostjo, dobro kondicijo in močno voljo, sicer pa so v rekreativne namene bolj primerni posamezni odseki poti SREČNO. Pot je skupaj dolga 29,7 km, od tega 7,7 km na območju občine Laško, 9,3 km na območju občine Hrastnik, 7,8 km na območju občine Trbovlje in 4,9 km na območju občine Zagorje ob Savi.

Pa SREČNO na poti vam želimo.
____

Trganko s podatki o Poti SREČNO lahko pridobite na Regionalni razvojni agenciji Zasavje, Občinah Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi, Stiku Laško, KRC in TIC Hrastnik, Zasavski muzej Trbovlje, Društvo RMED Zagorje ob Savi in zasavskih kulturnih ter turističnih društvih. Lahko pa si jo prenesete na svoj računalnik s te povezave in sami natisnete. 

Pot je označena s kažipoti, lahko pa za navigacijo uporabite gpx datoteke poti: Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik, Laško

____
Pot SREČNO so vzpostavili:
- RRA Zasavje v okviru projekta RAMSAT, Interreg Europe
- Občine Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik, Laško
- Stik Laško
- KRC Hrastnik
- Društvo RMED, Zagorje ob Savi,
- Društvo Perkmandeljc, Trbovlje
- Društvo Šula, Hrastnik
- Rudarsko društvo Sv. Barbara, Sedraž




Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.