SI / EN

S prijavo na javni poziv LAS Zasavje ohranjamo obrtno in rokodelsko dediščino


Regionalna razvojna agencija Zasavje je uspešno oddala prijavo na 5. Javni poziv partnerstva LAS Zasavje. V partnerstvu so poleg glavnega partnerja, RRA Zasavje, tudi Osnovna šola narodnega heroja Rajka Hrastnik, Osnovna šola Tončke Čeč Trbovlje, Osnovna šola Toneta Okrogarja Zagorje, Območna obrtno-podjetniška zbornica Hrastnik ter Društvo Trbovlje Novomedijsko mesto.


S projektom »Tradicija skozi digitalne oči« bomo naslovili problematiko ohranjanja rokodelske in obrtne dediščine v zasavski regiji. V okviru aktivnosti projekta, ki bo potekal od 1. 9. 2022 do 30. 6. 2023, bodo učenci partnerskih osnovnih šol pod vodstvom mentorja obiskali lokalne rokodelce in obrtnike ter digitalizirali njihove dejavnosti. Za projekt smo se odločili, saj med mlajšimi generacijami opažamo vedno manj stika z rokodelskimi in obrtniškimi znanji in veščinami, mladi na v teh dejavnostih ne zaznavajo potenciala ter se za njih praviloma ne odločajo. Kljub temu, da so tovrstni poklici tisti, ki jih zagotavljajo takojšnja delovna mesta.  Zato smo se odločili, da predstavitve le-teh postavimo v roke mladih, ki bodo rokodelske in obrtne dejavnosti tako predstavili skozi svoje oči, na njim priljubljen način. S tem si želimo povečati zanimanje za obrtniške in rokodelske dejavnosti, izboljšati prepoznavnost obrtništva in rokodelstva v regiji ter okrepiti razvojne potenciale podeželjskega okolja.


Rezultati razpisa bodo predvidoma znani do poletja.

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.