SI / EN

S povezovanjem uspešni na Javnem pozivu LAS Zasavje

Regionalna razvojna agencija Zasavje je bila s projektom »Tradicija skozi digitalne oči« uspešna na Javnem pozivu LAS Zasavje. V projektu bomo skupaj s partnerji Osnovno šolo narodnega heroja Rajka Hrastnik, Osnovno šolo Tončke Čeč Trbovlje, Osnovno šolo Toneta Okrogarja Zagorje ob Savi, Območno-obrtno podjetniško zbornico Hrastnik ter Društvom Trbovlje Novomedijsko mesto TNM, naslovili problematiko ohranjanja rokodelske in obrtne dediščine v zasavski regiji.

V okviru operacije, ki bo potekala celotne prihodnje šolsko leto in je vredna dobrih 30 tisoč evrov, bodo osnovnošolci na terenu spoznavali rokodelske in obrtniške poklice, jih digitalizirali ter promovirali. Mlajše generacije so vedno manj v stiku z rokodelskimi in obrtniškimi znanji in veščinami, zanimanje za tovrstne poklice drastično upada, zato smo se odločili, da aktiviramo mlade, da poklice predstavijo skozi svoje oči - na inovativen, digitalen in mladostniški način.

Poleg obiskov pri rokodelcih in obrtnikih, bodo v okviru operacije izvedena tudi uvodna strokovna ekskurzija v sodelovanju z Društvom Trbovlje Novomedijsko mesto, ki bo učence seznanilo z napredno digitalno tehnologijo, novimi mediji ter sodobnimi trendi v digitalizaciji. Končni dogodek bo potekal v sodelovanju z Društvom Marionetno Gledališče Jurček, ki bo predstavilo posebno kulturno dediščino društva ter digitalizacijo dejavnosti gledališča - prepletanje tradicionalnega z digitalnim. 


Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.