SI / EN

Zelena luč za Center za brezogljične tehnologije

Kemijski inštitut je 18. decembra 2023 prejel potrditev za vzpostavitev projekta Center za demonstracije in usposabljanje na področju brezogljičnih tehnologij (Center DUBT), ki ga bo financiralo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije iz Sklada za pravični prehod. S to neposredno potrditvijo se uradno začenja izvajanje največjega in strateškega projekta v okviru pravičnega prehoda Zasavja. Za izvedbo projekta je namenjenih dobrih 32 milijonov evrov, od katerih bo Sklad za pravični prehod prispeval 27,3 milijona evrov. Prvo izplačilo sredstev v obliki predplačila v višini dobrih 9 milijonov evrov se pričakuje v zadnjih dneh letošnjega leta.

Center DUBT bo lociran v Občini Zagorje ob Savi in bo predstavljal prvo javno znanstveno-raziskovalno institucijo v Zasavju. Usmerjen bo v raziskovanje naprednih tehnologij in bo gostil dva laboratorija: laboratorij za vodikove tehnologije in laboratorij za baterijske tehnologije. V sklopu programa centra bo potekalo tudi raziskovanje tehnologij za zajem CO2 iz zraka. Martin Šikovc, vodja Centra za pravični prehod Zasavja, je izpostavil pomen tega projekta: "Implementacija teh sredstev iz Sklada za pravični prehod predstavlja ključni korak k uresničevanju naše vizije trajnostnega razvoja in izboljšanja kvalitete življenja v regiji."

Potrditev operacije Center DUBT je pomemben mejnik za Zasavsko regijo. "V okviru Sklada za pravični prehod je za Zasavje z neposredno potrditvijo te operacije in z razpisi za ekonomsko poslovne cone in inkubatorje alociranih že 48 % sredstev, kar predstavlja približno 36 milijonov evrov od predvidenih 75 milijonov evrov," je povedal Jani Medvešek, direktor Regionalne razvojne agencije Zasavje. "To ne pomeni le finančnega uspeha, ampak tudi strateški premik regije proti tehnološko napredni in ekološko trajnostni prihodnosti. Ta uspeh dokazuje, da Zasavska regija zmore izvesti kompleksne in vplivne projekte."

Vse to ne le, da krepi vodilno vlogo Zasavske regije v procesu pravičnega prehoda na nacionalni in evropski ravni, ampak tudi jasno kaže na zavezanost regije k trajnostnemu razvoju. S tem korakom se Zasavska regija uveljavlja kot središče inovacij in napredka na področju trajnostnih tehnologij. Martin Šikovc ob tem še sklene: "S tako uspešno načrtno razdelitvijo sredstev v naši regiji, se znova dokazuje, da je Center za pravični prehod Zasavja, ki deluje v okviru RRA Zasavje, odlično zasnovan mehanizem upravljanja, ki ga je kot dobro prakso izpostavila tudi Evropska komisija."

Za več informacij o projektu in njegovem vplivu na regijo ter Evropsko unijo, se obrnite na Regionalno razvojno agencijo Zasavje, na Center za pravični prehod Zasavja.

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.