SI / EN

Zasavski razvojni forum

Regionalna razvojna agencija Zasavje (RRA) se je 17. maja 2023 v Katapultu v Trbovljah udeležila Zasavskega razvojnega foruma, ki ga na regionalni ravni periodično organizira Akademija Finance. Jani Medvešek, direktor RRA Zasavje in Martin Šikovc,  vodja oddelka za pravični prehod in projekte na RRA Zasavje, sta na razpravi z naslovom »Kako bo mesto akrobatov streslo regijo« med drugim izpostavila priložnosti, ki jih regiji prinaša Sklad za pravični prehod.

Namen regionalnih forumov je odprtje razprave o razvojnih poteh regij s fokusom na poslovni prihodnosti. Direktor RRA Zasavje je na okrogli mizi, ki so se je udeležili tudi državna sekretarka MKRR Andreja Katič, župan občine Hrastnik Marko Funkl in izvršni direktor Steklarne Hrastnik Matevž Fazarinc, predstavil Sklad za pravični prehod, aktivnosti RRA Zasavje ter možnosti in priložnosti za črpanje sredstev iz Sklada, ki je namenjen za gospodarsko diverzifikacijo območij, ki bodo zaradi podnebnega prehoda najbolj prizadeta. Prvi razpisi za črpanje sredstev Sklada za pravični razvoj so predvideni v juniju 2023 in bodo namenjeni izgradnji ekonomsko – poslovne infrastrukture (obrtnih con). Proti koncu leta pa se napovedujejo razpisi, ki bodo naslavljali raziskave, razvoj in inovacije ter produktivne naložbe v podjetjih v Zasavju.

Vodja Oddelka za pravični prehod in projekte na RRA Zasavje pa je sodeloval na okrogli mizi z naslovom “Zasavje pridobiva prvo znanstveno raziskovalno ustanovo”, ki sta se je udeležila tudi župan občine Zagorje Matjaž Švagan in dr. Robert Dominko iz Kemijskega inštituta. Na okrogli mizi je bila predstavljena ustanovitev Centra za demonstracije in usposabljanje brezogljične tehnologije (Center DUBT), ki bo imel sedež v občini Zagorje ob Savi. Za Center DUBT je namenjenih približno 27 milijonov evrov iz Sklada za pravični prehod. Center bo imel dva dela: za razvoj baterij in za razvoj vodikovih tehnologij. S Centrom DUBT bo Zasavje pridobilo prvo znanstveno raziskovalno institucijo, ki bo omogočala prenos znanja iz raziskovalnih enot v industrijo in komercialno uporabo.

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.