SI / EN

Obisk ukrajinske delegacije v Zasavju

RRA Zasavje je včeraj prisostvovala na študijskem obisku delegacije predstavnikov ministrstev in energetskih agencij iz Republike Ukrajine, ki ga je v Zasavju organizirala energetska agencija Kssena iz Velenja. Tako kot vse evropske države, se tudi Ukrajina pripravlja na opuščanje premogovne dejavnosti, zato se predstavniki njihove države udeležujejo študijskih obiskov po evropskih regijah, kjer je bila premogovna dejavnost že opuščena. Ena od takšnih regij je tudi Zasavje.

Prvi del študijskega obiska je potekal v hrastniškem Mašinhausu, predelani strojnici rudniškega jaška, kjer je najprej delegaciji dobrodošlico izrekel hrastniški župan. Nato pa jim je naša agencija predstavila Zasavje, potek zapiranja zasavskih rudnikov in tranzicijo regije iz premoga. Obisk so nato nadaljevali v kisovšekm podjetju Tevel, kjer so jim predstavili svoje izdelke s področja rudarstva in merjenja kakovosti zraka. Študijski obisk so nato zaključili v gostilni Čop na Podkumu, kjer so uživali v zasavskih kulinaričnih dobrotah. 

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.