SI / EN

Obisk estonske regije Ida Viru v okviru projekta Cintran (Horizon 2020)

Vodja centra za pravični prehod na Regionalni razvojni agenciji Zasavje Martin Šikovc se je na povabilo vodilnega partnerja projekta Cintran (Wuppertal Institut for Climate) v mesecu maju v estonski regiji Ida Viru udeležil konference v okviru projekta Cintran (Horizon 2020). Glavno sporočilo mednarodnega dogodka je bilo, da mora biti pozornost prestrukturiranja premogovnih regij usmerjena na prebivalce teh regij, ne samo na rudarje, temveč na celotne skupnosti in prihodnje generacije.

V sklopu študijskega obiska je bila predstavljena tudi kemična tovarna Petroter v mestu Kohtla-Jarve, v kateri iz naftnega skrilavca izdelujejo naftne proizvode. Kemična tovarna se bo v postopku pravičnega prehoda te regije postopoma zaprla, vendar regija zre optimistično v prihodnost, saj se ji že obetajo nove investicije, ki bodo prinesla prepotrebna delovna mesta, kot je na primer več deset milijonska investicija v izgradnjo tovarne magnetov za motorje električnih avtomobilov, vetrne elektrarne in drugo industrijo. To je tudi prvi potrjeni projekt na ravni EU, ki se bo sofinanciral iz Sklada za pravični prehod.

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.