SI / EN

Občini Zagorje odobrili sredstva za poslovno cono Kisovec

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je v začetku decembra potrdilo projekt gradnje Ekonomsko poslovne cone Kisovec II, ki ga je Občina Zagorje ob Savi prijavila na razpis za sofinanciranje projektov izgradnje ekonomsko-poslovne infrastrukture v Zasavski premogovni regiji v okviru Sklada za pravični prehod.

Cilj razpisa je celovita sanacija in revitalizacija prostorsko ter okoljsko degradiranih območij v Zasavski premogovni regiji, s posebnim poudarkom na spodbujanju razvoja podjetništva, zaposlovanja ter prestrukturiranju premogovnih regij v smeri prehoda v nizkoogljično gospodarstvo. Občina Zagorje ob Savi se je v prvem roku prijavila s projektom gradnje Ekonomsko poslovne cone Kisovec II.

Razpis je omogočal pridobitev 7.764.705,88 EUR nepovratnih sredstev, pri čemer je 85 % sredstev zagotovljenih iz evropskih virov, preostalih 15 % pa iz proračuna Republike Slovenije. Projekt občine Zagorje ob Savi je vreden ocenjenih 1.720.000 €, in sicer gradnja Ekonomsko poslovne cone Kisovec II. Na razpisu je občina dosegla uspeh in bo  prejela sofinanciranje v višini 85 % vrednosti projekta, kar znaša 1.500.000 €, in to iz sredstev Sklada za pravični prehod.

Sklad za pravični prehod je del večletnega finančnega okvira 2021-2027 Evropske unije, namenjen podpori regijam, ki so najbolj odvisne od premoga, pri prehodu na nizkoogljično gospodarstvo. Sredstva tega sklada so namenjena nepovratnim sredstvom za projekte, ki prispevajo k trajnostnemu razvoju in prehodu na čistejše vire energije.

Razpis še vedno omogoča prijavo na preostala dva roka, in sicer najkasneje do 30. januarja 2024 ter najkasneje do 1. julija 2024. S tem se odpira nova priložnost občinam, da pridobijo sredstva za izgradnjo ekonomsko-poslovne infrastrukture v skladu s cilji trajnostnega razvoja in prehoda v nizkoogljično gospodarstvo.

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.