SI / EN

Makedonska delegacija v Zasavju

Regionalna razvojna agencija Zasavje je v sodelovanju z občino Trbovlje gostila delegacijo različnih deležnikov in institucij iz Severne Makedonije, ki se želijo vključiti v proces pravičnega prehoda iz premogovništva na poti do zelene in trajnostne ekonomije z ublažitvijo negativnih družbenih in gospodarskih posledic. 

Na sestanku, ki ga je gostila občina Trbovlje, sta Jani Medvešek, direktor Regionalne razvojen agencije Zasavje, in Kristijan Adamlje, strokovni sodelavec Centra za pravični prehod Zasavja, predstavila pridobljene izkušnje pri vzpostavljanju in napredek pri procesu pravičnega prehoda v Zasavju ter projekte, ki jih bomo implementirali iz evropskega Sklada za pravični prehod. V predstavitvi sta poudarila nacionalni strateški pomen pri vzpostavitvi Razvojnega centra za brezogljične tehnologije, ki je v domeni Kemijskega inštituta in v okviru katerega bo deloval Center za razvoj, demonstracije in usposabljanje za brezogljične tehnologije ter regionalni pomen revitalizacije območja Lakonce v poslovno cono, na kateri je načrtovana vzpostavitev mesta Akrobatov. 

Sestanku je sledil študijski obisk podjetij Katapult, Katapult metal in Dewesoft, nad katerim so bili gostje še posebej navdušeni. V popoldanskem času smo obiskali še Virtualni muzej rudarstva 4. DRITL in kip rudarja Prometeja, ki z Ostrega vrha ponuja čudovito panoramo na trboveljsko dolino. Pod vplivom svežih vtisov celotnega dne so obiskovalci iz Severne Makedonije v en glas izražali navdušenje nad organizacijo in predstavljeno ponudbo.

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.