SI / EN

JTPeers exchange - Spodnja Šlezija

Regionalna razvojna agencija Zasavje je v okviru pravičnega prehoda naše regije gostila delegacijo iz Spodnje Šlezije, poljske regije s sedežem v Wroclawu, ki je tako kot Zasavje vključena v proces evropskega pravičnega prehoda. Obema regijama je skupno, da sta že opustili premogovništvo in sta zaradi tega že občutili negativne družbene in gospodarske posledice. 

Prvi dan smo si izmenjali izkušnje o stanju in napredku procesa pravičnega prehoda in o projektih, ki se bodo podprli iz evropskega Sklada za pravični prehod. V Zasavju smo jim predstavili strateški projekt Kemijskega inštituta, Center DUBT,  in projekt revitalizacije in spremembe namembnosti območja Lakonce v poslovno cono, na kateri je že načrtovana izvedba dveh projektov Mesto Akrobatov podjetij Katapult in Dewesoft ter nove tovarne podjetja Herz. Prav tako smo si izmenjali izkušnje pri vzpostavljanju energetskih skupnosti, pri čemer so Poljaki še posebej napredni. 

Drugi dan je bil namenjen študijskim obiskom sončnih elektrarn Prapretno in Blate. Slednjo nam je lastnik, podjetje Rudis, tudi razkazal in nam predstavil načrte za njen nadaljnji razvoj. Sončno elektrarno nameravajo namreč opremiti z baterijskim hranilniki, s katerimi bodo povečali njeno učinkovitost. 

Obiskali smo tudi Občino Hrastnik in podjetji Dewesoft ter Katapult, ki so nam predstavili svoje vtise o pravičnim prehodom in načrte, ki jih želijo uresničiti s podporo pravičnega prehoda. Obisk pa smo zaključili na Kalu, od koder je na jasen dan pogled segal po celotnem Zasavju. Ob ogledu čudovitega sončnega zahoda so se vsi gostje strinjali, da se v našo regijo zagotovo še vrnejo. Predstavnike naše regije pa so Poljaki povabili, da v bližnji prihodnosti obiščejo tudi Spodnjo Šlezijo.

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.