SI / EN

UVODNO SREČANJE PARTNERJEV PROJEKTA RAMSAT NA PORTUGALSKEM

Predstavniki Regionalne razvojne agencije Zasavje, Občine Hrastnik in društva Rast smo se v septembru udeležili uvodnega srečanja s partnerji projekta RAMSAT na Portugalskem.

Srečanje je potekalo v mestu Portalegre, ki je glavno mesto regije Alto Alentejo blizu meje s Španijo. Regija je bogata s kulturno in naravno dediščino in turistično zelo dobro razvita. Na tem področju je 200 let prevladovala industrijska proizvodnja plute, ki pa je pred desetimi leti doživela svoj konec. Regija se je soočila z upadom 1000 delovnih mest, zato je svoje gospodarstvo začela intenzivno preusmerjati v drugo vrsto industrije, zaradi česar so zgradili tovarno letalskih delov, in turizem. Srečanje je potekalo v novi srednji šoli za turizem, ki so jo zgradili na prostoru nekdanje tovarne plute.
Na obisku nam je bil predstavljen primer dobre prakse vzpostavitve turizma na nekdaj industrijskem območju, ki ga lahko uporabimo kot izhodišče na območju Zasavja.

Poleg spoznavanja regije smo se seznanili tudi s potekom projekta RAMSAT in preostalimi partnerji iz Bolgarije, Velike Britanije, Španije in Romunije. Dogovorili smo se že za naslednje srečanje, ki bo potekalo v mestu Pleven v Bolgariji maja 2020.

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.