SI / EN

Zasavje na slovenskem kolesarskem zemljevidu

Regionalna razvojna agencija Zasavje se je 6. aprila v Kristalni palači v Ljubljani udeležila 2. slovenskega kolesarskega kongresa. Ob začetku kolesarske sezone za rekreativce je bila na kongresu predstavljena celotna slovenska kolesarska infrastruktura, pa tudi izkušnje pri projektiranju večjih kolesarskih projektov. Direktor regionalne razvojne agencije Zasavje Jani Medvešek je predstavil gradnjo kolesarske infrastrukture in razvoj trajnostne mobilnosti ter potencialne turistične produkte na področju kolesarstva v Zasavju.

Direktor RRA Zasavje je najprej predstavil kolesarske povezave, ki se gradijo v Trbovljah in Zagorju v okviru Dogovora za razvoj regij in odpirajo nove možnosti za razvoj kolesarstva in trajnostne mobilnosti v naši regiji: "Nadaljevanje razvoja trajnostne mobilnosti bo tudi načrtovani projekt Life v okviru katerega se med drugim načrtuje nakup več kot 70 e-koles in postavitev 20 polnilnih postaj za e-kolesa."

Predstavil je še Interreg projekta RRA Pronacul in Ramsat, ki prav tako vključujeta razvoj kolesarskega turizma in možnosti novih turističnih produktov. Medvešek je predstavil tudi gorskokolesarska parka Javor Trails in Cilenca Trails ter slovensko turnokolesarsko pot, ki poteka na območju regije. "Udeleženci so bili najbolj presenečeni, ko sem jim povedal za tehnično-zgodovinsko posebnost - ročno žičnico čez savo oziroma po domače "cicko". Ta predstavlja tudi del turnokolesarske poti od Gor do Kuma. Na zunanjo stran lahko obesimo kolo in tako tudi kolesarje prepeljemo po jeklenici čez Savo."

Na koncu je direktor izpostavil še prizadevanja regije za ureditev zasavskega dela daljinsko kolesarskih poti po Sloveniji in tudi evropske kolesarske povezave Evrovelo 9: "Pomembno je, da te povezave ne zaobidejo naše regije, saj predstavljajo pomemben člen v trajnostni mobilnosti in tudi razvoju turizma na tem območju," je povedal Medvešek in dodal, da imajo že dogovorjen sestanek na Direkciji za infrastrukturo, kjer bodo skupaj iskali rešitve za umestitev omenjenih kolesarskih povezav v sicer geografsko izjemno zahteven zasavski teren.







Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.