SI / EN

Začetek gradnje ceste Hrastnik-Zidani most v letu 2025

Direktor Regionalne razvojne agencije Zasavje Jani Medvešek se je 7. julija 2023 z županoma občine Hrastnik in občine Zagorje ob Savi, podžupanom občine Trbovlje ter poslancema stranke Gibanje Svoboda Teodorom Uraničem in Gašperjem Ovnikom udeležil sestanka in tiskovne konference z ministrico za infrastrukturo mag. Alenko Bratušek na temo gradnje ceste Hrastnik-Zidani Most. Pričetek gradnje dolgo pričakovane cestne povezave bo v letu 2025.

Ministrica je povedala, da so letos v proračunu namenili dodatnih 400.000 € (letos skupno 550.000 €) za pripravo vse potrebne projektne dokumentacije za pričetek gradnje odseka ceste Hrastnik-Zidani Most. Vloga za gradbeno dovoljenje bo tako oddana v prihodnjem letu. V prihodnjih 5 letih pa je namenjenih več kot 40 milijonov za gradnjo odseka ceste od mostu čez Savo v Hrastniku do Šavne Peči, kar je po besedah ministrice zapisano tudi v načrtu razvojnih programov.

»Smo optimisti in ključno je, da se gradnja čimprej začne,« je po sestanku na ministrstvu povedal direktor RRA Jani Medvešek. »Prebivalci Zasavja in seveda tudi drugi državljani pa bi si želeli, da bi bili takšni dogovori, kot je bil sedaj sprejet za cesto Hrastnik-Zidani most, ostali na mizi ne glede na politične razmere v državi, da bi torej projekt gradnje celotnega odseka ostal prioriteta vseh prihodnjih vlad v državi. Ne glede na to, kakšen bo politični položaj v prihodnje, upamo, da bo načrt za Zasavje ostal takšen kot je ter da se bo po prvem odseku do Šavne Peči gradnja brez prekinitev nadaljevala vse do Zidanega mosta.«

Vodja Centra za pravični prehod Zasavja Martin Šikovc pa je ob tem še povedal: »Veseli smo tudi zagotovil ministrice, da bo Direkcija poskušala pridobiti še dodatna sredstva iz tretjega stebra mehanizma za pravični prehod, kot je to na pobudo Regionalne razvojne agencije Zasavje določeno v območnem načrtu za pravični prehod v Zasavju.«


Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.