SI / EN

Vabilo na regionalno delavnico: Delovanje in vzdrževanje ažurne evidence funkcionalno degradiranih območij (FDO) v Sloveniji – Zasavska statistična regija


Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS sofinancirata aplikativni raziskovalni projekt z naslovom »Celovita metodologija za popis in analizo degradiranih območij (DO), izvedba pilotnega popisa in vzpostavitev ažurnega registra« (šifra projekta: V6-1510). Izvajalci projekta so Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani (vodilni partner), v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani ter Geodetskim inštitutom Slovenije.

Prvi del projekta je bil usmerjen v postavitev metodologije in pripravo na popis funkcionalno degradiranih območij (FDO) na terenu, ki so ga projektni partnerji v drugem delu tudi izvedli v izbranih sedmih statističnih regijah. Popis FDO je bil zaključen konec junija 2016. V času popisa so obiskali vse občine izbranih regij, katerih predstavniki ste odigrali pomembno vlogo pri posredovanju informacij o FDO. Na podlagi izbranih kriterijev je bilo popisanih 446 FDO v skupni površini skoraj 1700 ha.
Vzporedno s popisom so potekale aktivnosti vzpostavitve nacionalne evidence FDO in izdelava aplikacije za vnos in pregledovanje podatkov. Del raziskovalnega projekta je usmerjen še v pripravo ustreznih ukrepov za reaktivacijo FDO.

Eden pomembnejših korakov v okviru projekta je tudi izvedba delavnic na regionalni ravni. Namen delavnic je predvsem seznanitev vseh vključenih deležnikov z rezultati projekta, zato vas vabimo na delavnico, ki bo potekala v ponedeljek, 29. maja 2017 ob 9:00 uri, v Večnamenskem družbenem objektu Podkraj, Podkraj 91/a, 1430 Hrastnik.
 
Na skupnem srečanju predstavnikov vseh občin regije in regionalne razvojne agencije z naročnikom (MGRT) in izvajalci projekta bodo predstavili rezultate projekta, obstoječo evidenco FDO, značilnosti degradiranih območij na regionalni ravni, nekatere specifične probleme ter možni nabor ukrepov za sanacijo in reaktivacijo FDO. Podrobneje bo predstavljen tudi predlog vzdrževanja in ažuriranja evidence FDO.

Za lažje spremljanje informacij in aktivnega sodelovanja na delavnici vas naprošamo, da še pred dogodkom pregledate trenutno evidentirana območja FDO v vaši občini (povezava: URL: http://crp.gis.si/ - kliknite na kartografski prikaz FDO in izberite svojo regijo/občino). Dobrodošli bodo vsi vaši predlogi (vsebinske in tehnične narave), ki jih bomo upoštevali oz. ustrezno zabeležili z namenom izboljšanja rezultatov projekta in evidence FDO. Poleg tega bomo nekatere zaznane spremembe na že popisanih FDO vključili v obstoječo bazo še do izteka projekta v sredini meseca junija 2017.

Rezultati raziskovalnega projekta bodo, ob ustrezni komunikaciji s strokovno javnostjo, ključni pri iskanju ustreznih in slovenskim razmeram prilagojenih rešitev za trajnostno upravljanje z naravnimi viri (prostorom). Evidenca FDO, ki bo v prihodnje postala sestavni del E-PROSTOR-a, bo nudila podlago za ciljno usmerjanje razvojnih podpor ter posredno spodbujanje konkurenčnosti.

Ob koncu naj še omenimo, da se bo evidenca FDO do junija 2017 dopolnila s popisom FDO tudi v preostalih petih slovenskih statističnih regijah, s čimer bo zagotovljena evidenca FDO na celotnem ozemlju Republike Slovenije.


Obvezne predhodne prijave do petka, 26.5.2017, na lucija.staut@rra-zasavje.si.


Program delavnice je na voljo tukaj.




Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.