SI / EN

V Kosovski Mitrovici je potekalo 2. srečanje partnerjev ALL IN


Med 5. in 8. junijem 2019 so se predstavniki RRA Zasavje udeležili 2. srečanja projektnih partnerjev projekta ALL IN, v Kosovski Mitrovici.

Kosovo* lahko participira v programu Evropa za državljane šele od junija 2018.

Država, ki še vedno nima urejenega statusa v mednarodni  skupnosti, kjer se srečujeta dve kulturi z različnima preteklostima, predstavlja dodano vrednost našega projekta, ki temelj na medkulturnem dialogu in strpnosti.


Srečanje je organizirala nevladna organizacija Domovik (partner projekta ALL IN), ki ima sedež v severnem delu Mitrovice. Čeprav naj bi bila Kosovska Mitrovica eno mesto, pa reka Ibar deli mesto na dva dela. (Ne)vidno mejo predstavljajo mostovi, kjer pa ljudje zaradi političnih sporov prehajajo z nelagodjem oz. veliko zadržanostjo.


Kljub vsemu so projektni partnerji 1. dan obiskali južni del Mitrovice, kjer so si ogledali romsko naselje in njihovo skupnost. Spoznali so delo Caritas Kosova in Unicefa, ki v večini temelji na pripravi otrok na vstop v šolo.
Psihologi in drugi strokovni delavci sistematično delajo z romskimi otroki, starimi od 3-6 let in jih spodbujajo k osvajanju osnovnih veščin šolanja – sedenje, koncentracija kontinuirano opravljanje nalog. Poleg dela z otroki, strokovni delavci redno delajo tudi z njihovimi družinami in s tem v celoti poskrbijo, da romski otroci izkusijo vsaj sistem osnovnošolskega izobraževanja.
Velik uspeh Caritas Kosova in Unicefa sega tudi na področje prezgodnjih porok. V desetih letih so z osveščanjem uspeli dvigniti starost porok, kar za 6-8 let.


Resnično zgodbo življenja na obeh straneh reke Ibar nam je prikazal dokumentarec o Big Band -u Kosovska Mitrovica, Glasbeni mostovi Kosova,  ki se je zaključil s pogovorom z avtorji in protagonisti filma. Kosovski big band je bil v 80-ih eden najbolj poznanih jazz & blues skupin. To je bil čas, ko je bila glasba glavni povezovalec kulturnega življenja v mestu. Dokumentarec prikazuje ponovno snidenje najbolj vidnih članov Big Band-a, ki so po več kot dvajsetih letih ponovno prečkali mostove Kosovske Mitrovice. 

Kosovske organizacije veliko vlagajo tudi v nabor različnih kompetenc, tako za ranljive in marginalizirane skupine, kot tudi za tiste, ki so se vrnili z dela iz druge države in ponovno iščejo svojo priložnost na Kosovu*.  Organizacija GIZ iz Nemčije skupaj z lokalnimi oz. regionalnimi organizacijami izvaja metodologijo pridobivanja kompetenc in vpisovanja v potni list kompetenc, ki prebivalcem omogoča samovrednotenje ter boljše možnosti na trgu dela.


Poleg delavnic ter pridobivanja znanja v oz. o različnih institucijah, so si pogledali tudi samostan Banjska, ki predstavlja enega izmed najpomembnejših zgradb srbske sakralne arhitekture, ter jezero Gazivoda, ki si ga lastita tako Kosovo, kot tudi Srbija.


Srečanje so zaključili z inkluzivnimi otroškimi delavnicami, ki jih izvaja partnerska organizacija Domovik. 
Fotografije dogodka si lahko ogledate tudi tukaj


3. srečanje projektnih partnerjev ALL IN bo potekalo v Krynici, na Poljskem, v vmesnem času pa konzorcij ureja tudi blog, kjer so zbrane priseljenske zgodbe ter dobre prakse projekta ALL IN. 








Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.