SI / EN

Uvodna konferenca projekta Tradicija skozi digitalne oči

28. septembra 2022 je na Katapultu v Trbovljah potekala uvodna konferenca v sklopu projekta LAS »Tradicija skozi digitalne oči«, s katero so se tudi uradno pričele prve projektne aktivnosti. Osnovnošolci so tako lahko slišali več o novih tehnologijah in sodobnih digitalnih trendih, ki jim bodo pomagali pri nadaljnjih aktivnostih projekta. »Namen projekta je oživljanje obrtnih in rokodelskih dejavnosti z aktivacijo devetošolcev,« je povedala strokovna sodelavka RRA Zasavje Barbara Avsenak. »Ti bodo tradicionalne poklice in dejavnosti predstavili svojim sovrstnikom skozi svoje oči in na način, ki je mladim blizu – s pomočjo digitalizacije.«

Po uvodnem predavanju, so šolarji lahko preizkusili tudi tehnologijo BCI – Brain Computer Interface, ki zajema možganske signale, jih analizira ter pretvori v ustrezne ukaze. Izkusili so navidezno in obogateno resničnost, narisali svoj portret s pomočjo robotske roke ter spoznali robotko Lili.

Regionalna razvojna agencija Zasavje je v letošnjem letu, skupaj s projektnimi partnerji Osnovno šolo narodnega heroja Rajka Hrastnik, Osnovno šolo Tončke Čeč Trbovlje, Osnovno šolo Toneta Okrogarja Zagorje ob Savi, Območno-obrtno podjetniško zbornico Hrastnik ter Društvom Trbovlje Novomedijsko mesto TNM, s projektom uspešno kandidirala na Javnem pozivu LAS Zasavje in pridobila sredstva za izvedbo.

»V naslednjem koraku projekta se bodo šolarji pod vodstvom mentorjev odpravili na obisk k lokalnim obrtnikom in rokodelcem, ki bodo predali svoje dragoceno znanje mlajšim generacijam,« je razložila Avsenakova in dodala, da bodo s pomočjo novo pridobljenega znanja iz uvodne konference izdelali kreativne, digitalne predstavitve rokodelskih in obrtniških poklicev. »S projektnimi aktivnostmi si želimo približati zanimanje za rokodelske in obrtniške dejavnosti med mladimi ter izboljšati njihovo prepoznavnost.« Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.