SI / EN

Uspešno na 4. Industrijskem forumu


Regionalna agencija Zasavje se je z veseljem odzvala povabilu Inštituta za vzhodne študije iz Varšave in na 4. Industrijskem forumu, ki je potekal med 12. in 13. decembrom 2019, v Karpaczu, na Poljskem, sodelovala kot institucionalni partner foruma.


Forum je bil razdeljen na šest tematskih sklopov – investicije, gospodarstvo in management, infrastruktura, inovacije, ekonomija ter gospodarska srečanja višjegrajske skupine. Gostje so na panelih razpravljali o reindustrializaciji, energetski varnosti, prometu, inovacijah, zdravju, digitalnih tehnologijah, virih obnovljive energije, turizmu. 

Letošnji dogodek je v Karpacz privabil več sto tujih gostov s področja industrije, politike, znanosti, ekonomije ter novinarstva, na njem pa sta aktivno sodelovali tudi predstavnici RRA Zasavje. 

Predstavnica RRA Zasavje, Lucija Vasiljević, je moderirala panel Cultural Industry as a way to regional development, kjer so panelisti spregovorili o kulturnih in kreativnih industrijah, kot sredstvu za oživljanje mest in regij, ki lahko postanejo gonilna sila lokalnega in regionalnega razvoja.

Svoje ideje in poglede na pomen kulturnih in kreativnih industrij so delili:

Marc Glenn Buhagiar - Vodja oddelka za komunikacije in marketing, Kulturna agencija Valleta, Malta
Leila Gogitidze –  Direktorica mednarodne fakultete 'Black Sea', Gruzija
Marek Mutor – Direktor Zgodovinskega centra Zajezdnia, Inštitut za spomin in prihodnost, Poljska 
 
Predstavnica RRA Zasavje, Patricija Sanchez Draksler. je sodelovala na panelu (post) Indsutrial Cities and Regions – How to Ensure Their Development?

Predstavila je Zasavje ter priložnosti in prednosti regije, spregovorila je o finančnih spodbudah in podpori, ki jo lahko podjetja izkoristijo v okviru Programa HRT 2013 – 2020 ter o Platofrmi za premogovne regije v tranziciji. O (post)industrijskih mestih in regijah so dobre prakse in razmišljanja delili tudi:
 
Vasyl Abaimov – Izvršni direktor podružnice Društva ukrajinskih mest Lvov, Ukrajina
Marek Dyduch – Poslanec poljskega parlamenta, Poljska
Olena Snihova – Izr. Prof. Narodne akademije znanosti, Ukrajina
Ewelina Sczech – Pietkiewicz – Profesorica na Varšavski šoli SGH za ekonomijo Varšavska šola SGH, Poljska
Oksana Prischepova  -  Predsednica Kaliningrajske javne organizacije ' Ženski svet', Rusija

Sodelovanje na dogodku je bila odlična priložnost za mreženje ter za predstavitev regije in njenih priložnosti, RRA Zasavje pa je še okrepila sodelovanje z Inštitutom za vzhodne študije, ki organizira številne dogodke in forume, med njimi pa je največji Ekonomski forum, ki vsako leto poteka v Krynici, na Poljskem.


Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi.