SI / EN

Trajnostni razvoj turizma v Zagorju

Regionalna razvojna agencija Zasavje (RRA Zasavje) je 1. junija 2022 v Mladinskem centru Zagorje ob Savi v sodelovanju s Kolesarskim klubom Zagorska dolina organizirala trening za deležnike, ki delujejo na področju naravne in kulturne dediščine in turizma v občini Zagorje ob Savi. Trening je bil izveden v sklopu projekta Interreg PRONACUL, namen usposabljanj za lokalne deležnike pa je bila identifikacija trajnostnega razvoja turizma skozi ohranjanja naravne in kulturne dediščine.
 
V prvem delu treninga je predstavnik Regionalne razvojne agencije Zasavje predstavil projekt Interreg PRONACUL in potenciale, ki jih identificirani subjekti naravne in kulturne dediščine predstavljajo za trajnostni razvoj turizma v občini Zagorje ob Savi.  Nato je sledila predstavitev kolesarskih aktivnosti, ki že potekajo pod okriljem kolesarskega kluba Zagorska dolina in možnosti, kako bi lahko pomembne točke naravne in kulturne dediščine vključili v trajnostni razvoj kolesarskega turizma. Za zaključek prvega dela treninga je predstavnik Rudarskega muzeja Zagorje predstavil način delovanja in ponudbo muzeja in tudi težave s katerimi se soočajo pri kakovostni predstavitvi in ohranjanju rudarske dediščine.
 
V drugem delu treninga so se udeleženci razdelili na okrogle mize in iskali možnosti trajnostnega turističnega razvoja in vključevanja novosti in smernic kolesarskega turizma v turistične produkte. Identificirani so bili številni novi predlogi razvoja turizma in poslovne ideje, ki bodo skupaj predstavljali osnovo za nadaljnje projekte.





Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.