SI / EN

Spodbude za zagon podjetij na problemskih območjih v letih 2020 - 2021

Slovenski podjetniški sklad je v petek, 14.2.2020 v Uradnem listu RS št. 9/2020 in na spletni strani Sklada objavil javni razpis P2R in skupno razpisal 2,9 mio EUR zagonskih spodbud za podjetja na problemskih in obmejnih problemskih območjih, ki jih bodo novonastala podjetja lahko prejela v obliki nepovratnih sredstev za zagon podjetja. Skupno razpisana sredstva bi naj zadoščala za sofinanciranje zagona okoli 75 novonastalih podjetij na problemskih območjih.

Namen javnega razpisa je spodbuditi zagon novoustanovljenih podjetij na problemskih območjih. S podporo se izboljša poslovanje in izvedba razvojnih potencialov z namenom zniževanja stopnje umrljivosti v začetnem obdobju poslovanja ter izboljša lastna konkurenčnost na domačih oz. tujih trgih. Zasledujeta se razvoj podprtih podjetij in uspešen prenos idej podjetnih posameznikov in skupin v tržno uspešne podjeme in ustvarjanje novih podjetij s potencialom rasti, s poudarkom na razvoju in komercializaciji proizvodov, procesov in storitev.

UPRAVIČENCI 

Na razpis se lahko prijavijo mikro, mala in srednje velika podjetja (v nadaljevanju MSP) s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se kot pravna ali fizična oseba, ukvarja z gospodarsko dejavnostjo in so organizirana kot gospodarske družbe, samostojni podjetniki posamezniki ali zadruge, registrirana od 1.1.2019 - 16.3.2020.Na razpis se lahko prijavijo tudi socialna podjetja, ki so se preoblikovala po Zakonu o socialnem podjetništvu (Uradni list RS, št. 20/11, 90/14 – ZDU-1I in 13/18), pri čemer je bila prva registracija pred preoblikovanjem v socialno podjetje opravljena od 1. 1. 2019 do 16. 3. 2020.

Vlagatelji (po odobritvi sofinanciranja: upravičenci) po tem javnem razpisu so podjetja, ki imajo sedež podjetja, kjer se bo izvajala tudi aktivnost operacije v celoti, na enem izmed naslednjih problemskih območij:

- območja občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje,

- območja občin Pokolpja (Kočevje, Loški Potok, Osilnica, Kostel, Črnomelj, Semič in Metlika), 

- občine obmejnih problemskih območij v Republiki Sloveniji

VIŠINA FINANCIRANJA

Sofinanciranje posamezne operacije znaša največ 40.000 EUR v obliki pavšalnega zneska, ki ga upravičenec prejme v dveh delih za vsako uspešno zaključeno razvojno fazo in sicer:

- prva faza 15.000 EUR za dosežene mejnike do 30. 10. 2020

- druga faza 25.000 EUR za dosežene mejnike do 30. 10. 2021

OSTALI POGOJI 

- vsaj 1 zaposleni za polni delovni čas ob podpisu pogodbe

- vlagatelj nima za glavno dejavnost registrirane dejavnosti, ki spada v izključeni sektor

- vlagatelj mora v vlogi izkazati zaprto finančno konstrukcijo

- vlagatelj mora v vlogi opredeliti v katerem problemskem območju se bo izvajala aktivnost. - po oddaji vloge sprememba problemskega območja ni dovoljena

ROK ZA PRIJAVO:
16.3.2020

DODATNE INFORMACIJE

Več o javnem razpisu ter dokumentacijo, najdete tukaj. Za dodatne informacije se lahko obrnete na Slovenski podjetniški sklad ter na Regionalno razvojno agencijo Zasavje (lucija.vasiljevic@rra-zasavje.si), kjer imamo po predhodnem dogovoru na voljo tudi individualna svetovanja. 







Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.