SI / EN

Slovenski podjetniški sklad tudi letos razpisuje zagonske spodbude za rast podjetij na področju rabe lesa

Slovenski podjetniški sklad skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo že drugo leto zapored razpisuje spodbude za rast podjetij na področju rabe lesa.

Slovenski podjetniški sklad (v nadaljevanju SPS) je dne 14.04.2017, v Uradnem listu Republike Slovenije št. 18/2017 objavil razpis P2L 2017 - Spodbude za rast podjetij na področju rabe lesa. Tovrstne spodbude bodo tudi letos novonastalim podjetjem, ki se ukvarjajo z lesarsko dejavnostjo omogočile sofinanciranje do 40.000 EUR na podjetje.

Na ta način se želi tudi letos spodbuditi lesno predelovalna dejavnost, povezovanje in izmenjava znanja v gozdno lesni verigi, spodbuditi pa se želijo predvsem ukrepi za učinkovito rabo energije in obnovljivih virov energije ter ukrepi za izboljšanje učinkovite rabe virov, ki bodo prispevali k prehodu Slovenije v krožno gospodarstvo.

Upravičena podjetja do sofinanciranja po tem javnem razpisu že morajo biti registrirana. Spodbude za rast podjetij na področju rabe lesa, ki so financirane tudi iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, bodo lahko prejela podjetja, ki so se vpisala v poslovni register od 1.1.2016 do 14.04.2017 in po klasifikaciji velikosti podjetij spadajo med:
  • mikro, mala in srednje velika podjetja, ki se kot pravna ali fizična oseba ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo in so organizirana kot gospodarske družbe, samostojni podjetniki posamezniki, zadruge ali zavodi,
  • socialna podjetja, ki so se preoblikovala po Zakonu o socialnem podjetništvu.

Sofinanciranje od 70 % (zahodna Slovenija) do maksimalne višine 75 % (vzhodna Slovenija) se odobri za upravičene stroške, nastale in plačane od 1.1.2017 do 31.10.2017, za podjetja, ki na trg uvajajo proizvode in storitve na področju rabe lesa in imajo registrirano dejavnost v okviru:
  • oddelka C16 (obdelava in predelava lesa, proizvodnja izdelkov iz lesa, plute, slame in protja, razen pohištva)
  • oddelka C31(proizvodnja pohištva).
Nepovratna sredstva bodo omogočila mladim podjetjem na področju rabe lesa, ki ne razpolagajo z zadostnimi finančnimi sredstvi, hitrejši in intenzivnejši razvoj in s tem izboljšanje njihovega tržnega položaja.

Rok za oddajo vlog je 16.5.2017.

Upravičeni stroški in ostali pogoji so podrobno definirani v javnem razpisu P2L 2017 – Spodbude za zagon podjetij na področju rabe lesa v letu 2017: http://www.podjetniskisklad.si/sl/razpisi?view=tender&id=58.




Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.