SI / EN

RRA Zasavje na strokovni ekskurziji v Essnu

Regionalna razvojna agencija Zasavje se je med 14. in 16. novembrom 2018 mudila v Nemčiji. Na povabilo občine Trbovlje smo se udeležili strokovne ekskurzije v nemško regijo Porurje, poznano tudi kot dobro naoljen gonilnik čudežne zahodnonemške povojne industrije v petdesetih in šestdesetih, ki pa je v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja postala zanemarjeno, umazano območje, ki se je pogrezalo v čedalje globljo krizo identitete. Po uspešni preobrazbi v začetku novega tisočletja je pod naslovom RUHR.2010 regija 53 mest s 5,3 milijona prebivalcev, udeležencem ekskurzije pokazala svoj novi obraz.

Mesto Essen, ki mu pravijo tudi mesto mnogih obrazov, je namreč prvo rudarsko mesto, ki nosi laskavi naziv Zelena prestolnice Evrope 2017, zato je lahko vzor tudi drugim, ne le nekdaj industrijskim in rudarskim mestom, ki prav tako stopajo po poti razvoja v zelena urbana središča. Poleg tega nosi tudi naziv Evropska prestolnica kulture 2010, zato je resnični primer zgleda dobre prakse zagotavljanja trajnostnega razvoja.

Srce mesta je kompleks Zollverein, nekdaj najsodobnejši rudnik premoga v Evropi, ki danes privablja približno milijon obiskovalcev na leto. Na sto hektarjih ozemlja, ki je leta 2001 kot priča industrijske dobe postalo del Unescovega seznama svetovne kulturne dediščine, se poleg slovitih muzejev kot sta Ruhr in muzej oblikovanja Red dot museum, razprostira tudi gurmansko središče s številnimi kavarnami in restavracijami, prodajni industrijski kompleks Zollverein Coal Mines ponuja številne spominke od pristnih rudarskih testenin do črne soli, za rekreativne navdušence so na voljo številne dejavnosti od kolesarstva do teka, ena od najbolj priljubljenih v prihajajočih zimskih dneh pa je Zollverein Ice Rink, objekt na 1.800 kvadratnih metrih, zgrajen sredi starih koksnih peči, medtem ko je v poletnem času možno zaplavati v letnem bazenu med ohranjenimi, originalnimi, delovnimi rudniškimi stroji in dimniki.

V sklopu ekskurzije, ki je potekala v okviru Projekta Inspiracija, ki ga vodi ga. Zvezdana Lamovšek z občine Trbovlje, ki je bila kot vodilni partner uspešna na javnem razpisu programa Interreg Slovenija – Hrvaška, smo si ogledali tudi Landschaftspark Duisburg-Nord. Omenjeni krajinski park je izjemen primer novega tipa parkov na industrijskem območju. Nekoč stara železarna, ki se je razprostirala na površini 180 hektarjev, je sedaj preurejena v športni in zabaviščni center, kateremu dajejo ponovno zasajena drevesa svojevrstno podobo. Ekskurzije v organizaciji turistične agencije Ojla so se udeležili tudi projektni partnerji iz Slovenske Bistrice, Reke in Labina. Regionalna razvojna agencija je bila nad izvedbo in videnim navdušena, zato komaj čaka naslednjo strokovno ekskurzijo v avstrijski Linz.





Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.