SI / EN

RRA ZASAVJE NA 3. INDUSTRIJSKEM FORUMU NA POLJSKEM

Leto 2017 se za RRA Zasavje končuje več kot uspešno. Na pravkar zaključenem 3. Industrijskem forumu na Poljskem, ki ga organizira Inštitut za vzhodne študije, smo aktivno nastopili v partnerski vlogi, vzpostavili številne kontakte, okrepili svojo vlogo v mednarodnem prostoru ter se udeležili diskusij, kjer so gostje razpravljali o turizmu, podjetništvu in marketingu.


Industrijski forum je potekal med 8. in 10. decembrom 2017, v Karpaczu, na Poljskem. Tu se je pretekli vikend zbralo 700 predstavnikov poljske in evropske industrije, s področja energetike gradbeništva, rudarstva, IT-ja, kemije, farmakologije, varstvo okolja, turizma, javne uprave, vlad, znanstvenih centrov, think-thankov, strokovnjakov in novinarjev, ki so sodelovali v številnih razpravah, plenarnih zasedanjih, predstavitvah in tematskih sklopih. 

Vodilna tema letošnjega foruma so bile Smernice za obnovo in razvoj industrije v Evropi. RRA Zasavje je v sklopu tega organizirala predstavitev z naslovom(R)evolucija nekdanjih industrijskih mest – spomini ali izzivi prihodnosti, in tako spodbudila razpravo o priložnostih in izzivih okolij, ki se srečujejo s postindustrializacijo. V predstavitvi je bil glavni poudarek na zasavski regiji, ki smo jo zaradi razvoja industrije najprej umestili v širši svetovni okvir in evropski zgodovinski prostor, v drugem delu predstavitve pa smo spregovorili o priložnostih in možnostih regije v prihodnosti. 

S predstavitvijo smo dosegli zastavljeni cilj, saj se je RRA Zasavje na forum odpravila v sklopu Programa HRT (program izvajamo s podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo) in sicer instrumenta, ki se nanaša na promocijo območja in privabljanja tujih investitorjev. Mednarodnim udeležencem smo tako predstavili našo preteklost, izzive in jih spodbudili k razmišljanju o povezovanju, sodelovanju in vlaganju v nekdanje industrijsko območje. 

Po zaključku predstavitve so k nam pristopili predstavniki Nemčije, Poljske, Velike Britanije ter BiH, ki se ukvarjajo ali pa preučujejo podobna področja in izzive. Izmenjali smo kontake in vsi si želimo, da bo prvi osebni stik prerasel v dolgotrajnejše sodelovanje.

Partnerstvo na dogodku nam je omogočilo široko prepoznavnost, saj je bil logotip RRA Zasavje prisoten na vsakem dogodku foruma ter v tiskovinah, ki so bile izdane v okviru dogodka.  Izkazano zaupanje Inštituta za vzhodne študije nam odpira tudi možnosti in priložnosti za nadaljnje sodelovanje, kjer bomo predstavili priložnosti in potencial naše regije širšemu evropskemu prostoru.

Kot vsako leto, so bili na forumu tudi letos prisotni številni ugledni gostje poljskega in mednarodnega prostora. Med drugim so se foruma udeležili poljska premierka Beata Szydla, ministrica za izobraževanje Anna Zalewsko, bivši poljski premier Jan Krzysztof Bielecki, ki je sodeloval na plenarni seji o industrijskem razvoju Evrope, ter številne druge predstavnike podjetij, gospodarskih zbornic, univerz in inštitutov. 




*Organizator foruma je Inštitut za vzhodne študije iz Varšave, ki letno organizira več drugih mednarodnih forumov, med njimi tudi septembrski Ekonomski forum, v Krynici na Poljskemm, ki predstavlja največji tovrstni dogodek v srednji in vzhodni Evropi. Letos se ga je udeležilo več kot 3000 gostov ter 500 novinarjev iz Evrope ter drugod. 




Utrinki s foruma:
















Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.