SI / EN

RRA ZASAVJE NA 29. EKONOMSKEM FORUMU NA POLJSKEM


Predstavniki RRA Zasavje so se udeležili 29. Ekonomskega Foruma, ki je potekal med 3. in 5. septembrom 2019 v Krynici na Poljskem. Udeležba na Ekonomskem forumu je potekala v okviru projekta ALL IN, glavna tema letošnjega dogodka pa je bila 'The Europe of Tomorrow. 'Strong' meaning what?'


Ekonomski forum je največja konferenca v Osrednji in Vzhodni Evropi, ki je letos gostila več kot 4500 gostov iz ekonomske, politične in socialne sfere, ki prihajajo iz več kot 60 evropskih, azijskih in ameriških držav, med njimi so bili letos predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, Daliya Grybauskaite, predsednica Litve, poljski premier Mateusz Morawiecki, nekdanji predsedniki ter premierji Ukrajine, Poljske in Slovaške, ter visoki predstavniki Združenih narodov in Evropske unije.


Udeleženci foruma so se lahko udeležili več kot 200 predavanj, delavnic, okroglih miz ter panelnih diskusij, ki so se dotikali inovacij, zdravja, investicij, razvoja regij, mednarodne politke, pametne specializacije, prihodnosti razvoja Evrope in sveta ter internetne varnosti.


Partnerji projekta ALL IN so bili aktivni na dveh panelih. Grški partner je svoja videnja predstavil na panelu Integracija migrantov – soočanje z družbenimi izzivi in cena politike, predstavnica RRA Zasavje pa je aktivno sodelovala na panelu Delavske migracije – Priložnost ali izziv.
Panel, na katerem je sodelovala tudi RRA Zasavje, je moderirala Myroslawa Keryk, predsednica fundacije 'Our Choice' iz Ukrajine, svoje misli pa so delili:

- Lucija Vasiljević (strokovna sodelavka, RRA Zasavje)
- Bartosz Marczuk (podpredsednik, Poljski razvojni sklad)
- Artur Banaszkiewicz (programski vodja, Univerza v Dublinu, Irska)
- Stanislaw Szwed (državni sekretar, Ministrstvo za družino, delo in socialno politiko, Poljska)
- Catarina Tavares (mednarodna sekretarka - Splošni sindikat delavcev (UGT), Portugalska)
- Vasyl Voskoboinyk (predsednik, Vseukrajinsko združenje mednarodnih podjetij za zaposlovanje, Ukrajina)


Panelisti so spregovorili o izzivih zaposlovanja migrantov, trgu dela, vključevanju na trg dela, jezikovni barieri ter zakonskih omejitvah.

Predstavnica RRA Zasavje je poudarila socialni in kulturni pomen delavskih migracij ter opozorila na krepitev strpnosti in medkulturnega dialoga, ki sta potreben predpogoj za uspešno integracijo ter rast družbe.
Poleg sodelovanja na panelih, so se partnerji projekta ALL IN na delavnici srečali tudi s področjem ukrajinsko – poljskih migracij, ter se udeleževali različnih panelov, ki jih ponuja forum. Na ta način so krepili tako znanja s področja tematike projekta, kot tudi tista, ki jih potrebujejo za svoje vsakodnevno delo.










Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.