SI / EN

RRA ZASAVJE NA 28. EKONOMSKEM FORUMU NA POLJSKEM

RRA Zasavje se je pretekli teden več kot uspešno udeležila 28. Ekonomskega Foruma, ki je potekal med 4. in 6. septembrom 2018 v Krynici na Poljskem. Partnerstvo na forumu, ki je letos potekal pod temo Evropa skupnih interesov, Evropa skupnih vrednot, nam je omogočilo, da smo organizirali panel na temo regij v tranziciji.

Ekonomski forum je največja konferenca v Osrednji in Vzhodni Evropi, ki vsako leto gosti več kot 4000 gostov iz ekonomske, politične in socialne sfere, ki prihajajo iz več kot 60 evropskih, azijskih in ameriških držav, med njimi so bili letos Daliya Grybauskaite, predsednica Litve, poljski premier Donald Tusk, Victor Yuschchenko, predsednik Ukrajine, Aleksander Kwašniewski, predsednik Poljske, Jorge Sampaio - predstavnik Združenih narodov in nekdanji portugalski predsednik.

Udeleženci foruma so se lahko udeležili več kot 180 predavanj, delavnic, okroglih miz ter panelnih diskusij, ki so se dotikali inovacij, zdravja, investicij, razvoja regij, mednarodne politke, pametne specializacije ter prihodnosti razvoja Evrope in sveta.

RRA Zasavje je kot partner foruma organizirala in vodila panel z naslovom 'Regije na razpotju. Kje in kako najti nove izzive?' Panel je moderirala Lucija Štaut iz Regionalne razvojne agencije Zasavje, gostje, ki so predstavili regije in njihove izzive ter priložnosti pa so bili:
- Barbara Avsenak - strokovna sodelavka na področju privabljanja tujih in domačih investitorjev, Regionalna razvojna agencija Zasavje (Slovenija)
- Valerie Carter - Predsednica odbora za vasi in manjša mesta (ECOVAST) (Velika Britanija)
- Katarina Marković - vodja sektorja za medobčinsko sodelovanje in podporo, Regionalna agencija za prostorski in gospodarski razvoj raškega in moraviškega okraja (Srbija)
- Marek Sowa - član spodnjega doma poljskega parlamenta (Poljska)
- Inmaculada Valencia - predstavnica kantabrijske regionalne vlade in direktorica njihove regionalne pisarne v Bruslju (Španija)

Panelisti so spregovorili o posledicah ekonomske krize, ki je s tranzicijo prinesla tudi nove priložnosti.
Poleg regij so pomembno vlogo pri tem odigrala tudi manjša mesta, ki so dobre prakse povezovanja in dogajanja prenesla tudi na višje ravni.

Panel smo zaključili z mislimi, da ne glede na izzive ter priložnosti, ki jih ponuja vsaka izmed regij, čas in človeški viri predstavljata dve najbolj pomembni komponenti pri revitalizaciji regije. Za uspešen napredek in razvoj regije je potrebno preprečiti beg možganov, ponuditi stimulativno okolje ter ljudi spodbujati k razvoju lastnih kompetenc in sposobnosti.

Na Ekonomski forum smo se predstavniki RRA Zasavje odpravili v sklopu Programa HRT, ki ga izvajamo s podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, in sicer instrumenta, ki se nanaša na promocijo območja ter privabljanje tujih investitorjev.

Aktivna udeležba na tako velikem dogodku nam je omogočila odlično izhodišče za predstavitev zasavske regije, njene zgodovine, potencialov in izzivov, ki so pred nami. Imeli smo priložnost, da udeležence opozorimo na sodelovanje, povezovanje in vlaganje v nekdanje industrijsko območje, hkrati pa smo vzpostavili številne kontakte ter okrepili vlogo v mednarodnem prostoru.

*Organizator industrijskega foruma je Inštitut za vzhodne študije, ki poleg Ekonomskega foruma organizira tudi številne druge dogodke, ki dosegajo evropsko oz. mednarodno prepoznavnost in pokritost.



                       





Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.