SI / EN

Razvoj zasavske regije

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za projekt »Zasavski podjetniški inkubator«, katerega nosilka je Občina Trbovlje. Za projekt v višini dobrih 2 milijonov evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval dobrih 1,2 milijona evrov.

Projekt je vključen v Dogovor za razvoj Zasavske regije, ki sta ga dne 22. 5. 2018 podpisala Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, g. Zdravko Počivalšek, in predsednik Razvojnega sveta Zasavske regije, g. Matjaž Švagan.

Dogovor za razvoj Zasavske regije je dvostranski izvedbeni akt, s katerim se uresničuje Regionalni razvojni program Zasavske regije 2014 – 2020 in vsebuje razvojno specializacijo regije, njene strateške razvojne cilje ter prioritete in ukrepe. Dogovor vključuje enajst projektov s področja spodbujanja podjetništva, podpornega okolja za podjetništvo (poslovna infrastruktura), spodbujanja multimodalne urbane mobilnosti, gradnje javne infrastrukture za odpadno vodo in izboljšanja regionalne mobilnosti.

Dogovor je bil 24. 5. 2019 dopolnjen z Dopolnitvijo št. 1 in 5. 3. 2020 z Dopolnitvijo št. 2.  

Projekti, uvrščeni v zadnjo Dopolnitev Dogovora za razvoj Zasavske razvojne regije:
– Obrtno industrijska cona Hrastnik (nosilec projekta: Občina Hrastnik),
– Infrastrukturna posodobitev obrtno industrijske cone Nasipi (nosilec projekta: Občina Trbovlje),
– Zasavski podjetniški inkubator (nosilec projekta: Občina Trbovlje),
– Ekonomsko – poslovna cona Zagorje (nosilec projekta: Občina Zagorje ob Savi),
– Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Save – občina Hrastnik (nosilec projekta: Občina Hrastnik),
– Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Save – občina Trbovlje (nosilec projekta: Občina Trbovlje),
– Izvedba kolesarskih površin v Trbovljah (nosilec projekta: Občina Trbovlje),
– Kolesarska steza Zagorje – Orehovica (nosilec projekta: Občina Zagorje ob Savi),
– Cesta G2-108 Hrastnik – Zidani Most (nosilec projekta: Občina Hrastnik).Poleg finančne podpore projektu Zasavskega podjetniškega inkubatorja, je bila junija letos izdana odločitev o finančni podpori tudi za projekt Ekonomsko – poslovna cona Zagorje, katerega nosilec je Občina Zagorje ob Savi

Dopolnitev dogovora v Zasavje prinaša 19,2 milijona kohezijskih sredstev in sredstev državnega proračuna. Del sredstev bodo občine zagotovile iz svojih proračunov.

Občine bodo do konca 2020 oddale vloge za neposredno potrditev vseh projektov, javni razpisi za izvajalce del bodo pri večini projektov objavljeni v tem letu, vsi projekti pa naj bi se zaključili do 2023.




Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.