SI / EN

Projekt COMPOWIN se bliža koncu

Od začetka novembra 2020 projektni partnerji (Business Information and Consulting Centre Sandanski Association, Bolgarija, 3D Grupa Klaster 3D Tehnologija, Hrvaška, Kuressaare Ametikool, Estonija, Sachsische Bildunggeselschaft Furumweltschutz und Chemiberufe Dresden MBH - SBG, Nemčija in Regionalna razvojna agencija Zasavje ter AFormX, letalska tehnologija in finomehanika d.o.o., Slovenija) aktivno sodelujejo v konzorciju projekta CompoWIN - More Skilled Hands for Hi-Tech Production.

Projekt traja do konca oktobra 2022. Sodelovanje poteka pod okriljem Evropske unije, programa Erasmus +, Ključni ukrep 2, Strateška partnerstva na področju poklicnega izobraževanja in uposabljanja. Projektni partnerji so v okviru projekta izdelali obsežen izobraževalni program in vsebine, prilagojene specifičnim potrebam in zahtevam kompozitne industrije ter Vodnik za vstop v kompozitno industrijo za lažji dostop do izobraževalnega programa »Composite fabricator – my future vocation« na popolnoma prenovljeni učni platformi in spletni repozitorij, za dodatno obogatitev in spodbujanje online platforme (http://www.compohub.eu/course/index.php).

Rdeča nit projekta so kompozitni materiali ter usposabljanje na področju kompozitne industrije, ki se ponaša z visoko dodano vrednostjo, delo pa se še vedno opravlja ročno. Na ta način izdelujejo letala, čolne, športno opremo, lopatice vetrnih turbin, itd. Čeprav industrija zaposluje ogromno delavcev po celotni Evropi in vsak dan ustvari približno 70 milijonov evrov prihodka, pa še vedno obstajajo dokaj šibke povezave med industrijo in izobraževanjem.

Projektno partnerstvo je usmerjeno k ustvarjanju celostnega, uporabnega in privlačnega sistema usposabljanja za prihodnje proizvajalce kompozitnih materialov. V okviru projekta so nastali učni načrti, materiali za učitelje ter dokumenti za samoevalvacijo. V kombinaciji z že obstoječim on-line tečajem compohub.eu, bo možno splošno tehnično znanje oz. poučevanje spremeniti v osnovne tehnike poučevanja in znanja o kompozitnih materialih, cilj projekta pa je tudi sposobnost hitrega uvajanja usposabljanja v organizacije brez predhodnih izkušenj s kompozitnimi materiali. Projekt si prizadeva za umestitev dobre prakse slovenske nacionalne poklicne kvalifikacije v izobraževalne sisteme Bolgarije in Hrvaške, s tem pa se pričakuje, da bo to spodbudilo širjenje nacionalne poklicne kvalifikacije tudi v druge države EU.
Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.